16 Σεπτέμβριος 2015, 20:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Σεπτέμβριος 2015, 16:00

Τα βότανα του Πόντου, ένας μεγάλος θησαυρός (φωτο)

  • Τα βότανα του Πόντου, ένας μεγάλος θησαυρός (φωτο)

Γεμάτο άρωμα και χρώμα ήταν το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Τραπεζούντα για τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά του Πόντου. Στην περιοχή, τα λένε παρχαρί τσιτσιάκια δηλαδή, λουλούδια και βότανα των λιβαδιών και των βουνών. Και η αλήθεια είναι ότι στον Πόντο υπάρχει μεγάλη ποικιλία λουλουδιών και βοτάνων, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά, δηλαδή δεν υπάρχουν και δεν ευδοκιμούν σε καμία άλλη περιοχή του κόσμου.

Με αυτόν τον θησαυρό ασχολήθηκε το Συνέδριο Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών» που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Γεωργίας Νομαρχίας Τραπεζούντας.

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Τουρκία εξάγει σε δεκάδες χώρες 160 διαφορετικά είδη βοτάνων και αρωματικών φυτών και αναζητούνται τρόποι ενίσχυσης των εισαγωγών και των εσόδων που εξασφαλίζονται από αυτές. Όσον αφορά γενικώς τον αγροτικό τομέα, οι εξαγωγές έφθασαν τα 16 δισ. δολάρια το 2014, ενώ ο εθνικός στόχος είναι το 2023 να φθάσουν τα 40 δισ. δολάρια. Για να αντιληφθούμε τη βαρύτητα που έχει το προϊόν, οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας σε όλα τα προϊόντα και τομείς, ανέρχονται σε 30 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο συνέδριο ο διευθυντής Γεωργίας Τραπεζούντας, Τζαχίτ Γκιουλμπάι,  στην Τουρκία υπάρχουν 12.000 είδη φυτών, από τα οποία τα 3.600 είναι ενδημικά καθώς και 600 φαρμακευτικά φυτά, σημαντικό μέρος των οποίων φύονται στα βουνά του Πόντου. Σημείωσε μάλιστα ότι έχουν εκπονηθεί σχέδια, από κοινού με το υπουργείο Γεωργίας, για την αξιοποίηση των βοτάνων και των φαρμακευτικών φυτών του Πόντου.

Στο συνέδριο, που διήρκεσε δυο μέρες (15-16 Σεπτεμβρίου), συμμετείχαν 100 επιστήμονες και στελέχη οργανισμών.

Gallery