16 Σεπτέμβριος 2015, 14:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Σεπτέμβριος 2015, 14:25

Το Χόλυγουντ βάφτισε την Τενερίφη «Ελλάδα» για τη νέα ταινία του Ματ Ντέιμον

  • Το Χόλυγουντ βάφτισε την Τενερίφη «Ελλάδα» για τη νέα ταινία του Ματ Ντέιμον
    Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα της ταινίας του Ματ Ντέιμον

Η οικονομική κρίση κάνει άνω-κάτω τη γεωγραφία και ξαφνικά η πλατεία Συντάγματος μετακομίζει, με τη βοήθεια του Χόλυγουντ, στην… Τενερίφη! Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά για τη νέα ταινία με τον Ματ Ντέιμον στον ρόλο του πράκτορα της CIA, Τζέισον Μπορν. Το φιλμ αν και αναφέρεται στους αγανακτισμένους του Συντάγματος, στην πολιτική και οικονομική κρίση, εντούτοις δεν γυρίζεται στην Ελλάδα αλλά στα Κανάρια Νησιά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι παραγωγοί της ταινίας δεν ήρθαν ποτέ σε επαφή με το υπουργείο Πολιτισμού, ή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ζητώντας άδεια ώστε τα γυρίσματα να γίνουν στην Αθήνα. Αντιθέτως, προτίμησαν να γεμίσουν κεντρική πλατεία της Τενερίφης με ελληνικές επιγραφές και με πανό γραμμένα στα ελληνικά.

Αυτή θα είναι η πέμπτη ταινία του Τζέισον Μπορν, και η τέταρτη με τον Ματ Ντέιμον να ενσαρκώνει τον κινηματογραφικό πράκτορα.

   

Στην υποτιθέμενη Αθήνα ο Ματ Ντέιμον και η συμπρωταγωνίστρια του Τζούλια Στάιλς (που ενσαρκώνει την πράκτορα Νίκι Πάρσονς) συναντιούνται μπροστά από τη ρεκλάμα γυμναστηρίου που προσφέρει τον πρώτο μήνα δωρεάν. Γύρω τους κομπάρσοι κρατούν ελληνικές και κόκκινες σημαίες θέλοντας να δώσουν την αίσθηση ότι οι πρωταγωνιστές είναι εν μέσω κάποιας διαδήλωσης.

Εκτός από την Τενερίφη που ντύθηκε στα γαλανόλευκα, το ίδιο συνέβη και με το Λονδίνο. Ερωτηματικό παραμένει το γιατί οι υπεύθυνοι δεν προτίμησαν για τα γυρίσματα την κανονική Αθήνα, την ώρα που το υπουργείο Πολιτισμού έχει διαχρονικό στόχο την προσέλκυση ξένων παραγωγών. Ενδεχομένως, λένε οι γνωρίζοντες, οι παραγωγοί να φοβήθηκαν τις οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα (όπως είναι τα capital controls, για παράδειγμα), και να προτίμησαν ένα πιο σίγουρο περιβάλλον. Η Ισπανία, εδώ και πολύ καιρό, θεωρείται ιδιαίτερα «φιλική» στην κινηματογράφηση διεθνών παραγωγών.