16 Σεπτέμβριος 2015, 08:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Οκτώβριος 2015, 09:45

Όλα όσα έγιναν στο 9ο Αντάμωμα Αργυρουπολιτών (βίντεο-φωτο)

  • Όλα όσα έγιναν στο 9ο Αντάμωμα Αργυρουπολιτών (βίντεο-φωτο)
  • Όλα όσα έγιναν στο 9ο Αντάμωμα Αργυρουπολιτών (βίντεο-φωτο)
  • Όλα όσα έγιναν στο 9ο Αντάμωμα Αργυρουπολιτών (βίντεο-φωτο)

Με φόντο το ποντιακό άγαλμα που θα κοσμεί την κεντρική αίθουσα του μετρό όταν βρεθούν τα χρήματα για την μετεγκατάστασή του, έγινε στην πλατεία Πόντου με εντυπωσιακή συμμετοχή το αντάμωμα των Αργυρουπολιτών Πόντου, στην Αργυρούπολη Αττικής. Πρωτεργάτης και φέτος η Ένωση Ποντίων.

Οι εκδηλώσεις διήρκεσαν πέντε ημέρες με τους ήχους της ποντιακής λύρας να ταξιδεύουν μαγικά στον Πόντο όλη την περιοχή.

Το ποντιακό αντάμωμα άρχισε την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στο Ιστορικό και Λαογραφικό Ποντιακό Μουσείο Αργυρούπολης, με ομιλία του λαογράφου-ερευνητή Γιώργου Χατζηελευθερίου για τα μοναστήρια του Πόντου.


Γωνιά μνήμης στο Ποντιακό Μουσείο Αργυρούπολης

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή, με πανηγυρικό Εσπερινό στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Βαρβάρας. Οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά καθώς και τα ιερά λείψανα του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη εκ της Αργυρούπολης του Πόντου.

Στα μονοπάτια του Πόντου ταξίδεψε την πρώτη μέρα το κοινό, η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης, ο Σύλλογος Ποντίων Ωρωπού, η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί». Ακολούθησε μεγάλη γιορτή, παρέα με την Αντωνία Αδαμαντίδου στο τραγούδι, τον Βασίλη Ντόλια στο μπουζούκι, τον Δημήτρη Καζάνη στο βιολί, τον Νίκο Τερζάκη στην κιθάρα και το λαούτο και τον Φωκίωνα Αποστολόπουλο στα κρουστά.

Οι εκδηλώσεις και τα χορευτικά ταξίδια συνεχίστηκαν το Σάββατο, με την εμφάνιση του Μικρασιατικού Συλλόγου Καισαριανής, του Συνδέσμου Αμοργινών Ηλιούπολης, του Μορφωτικού Συλλόγου Ανεμωτισίων Λέσβου, του Λαογραφικού Ομίλου Ήλιδας, του Συλλόγου Κρητών Αργυρούπολης, του Συλλόγου Ποντίων Κορωπίου «Ο Εύξεινος Πόντος» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωρίου Νάουσας «Οι Κομνηνοί» που παρουσίασαν το λαϊκό δρώμενο των Μωμόγερων.

Με ποντιακό γλέντι έκλεισε η βραδιά με τον Αχιλλέα Βασιλειάδη στο τραγούδι, στη λύρα τον Κωνσταντίνο Σιαμίδη και στο νταούλι τον Θεοδόση Εφραιμίδη.

Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και την επομένη με την παρουσία των χορευτικών του Συλλόγου Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης» και του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου», για να κλείσει την παρουσίαση των χορευτικών η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης. Ακολούθησε ποντιακό παραδοσιακό γλέντι με τον Αργυρουπολίτη καλλιτέχνη Αχιλλέα Βασιλειάδη, τον λυράρη Κωνσταντίνο Σιαμίδη και τον ταουλτζή Θεοδόσιο Εφραιμίδη.

Προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί του προέδρου της Ενώσεως Ηλία Ιορδανίδη και του Δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου, ο οποίος στο μήνυμά του θύμισε μεταξύ άλλων ότι το δημαρχιακό μέγαρο κοσμεί μια φωτογραφία με τους πρώτους κατοίκους Αργυρουπολίτες, για να μην ξεχνάνε οι δημότες την ιστορία της πόλης.

Στη συνέχεια βραβεύτηκε ο Αθλητικός Όμιλος Νέων Αργυρούπολης για τα 65 χρόνια συνεχούς προσφοράς στην πόλη της Αργυρούπολης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν ανήμερα της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού με πανηγυρική λειτουργία καθώς και αρτοκλασία υπέρ υγείας των απανταχού Αργυρουπολιτών του Πόντου, στον ιερό Μητροπολιτικό ναό της Αγίας Βαρβάρας.

Κείμενο-φωτογραφίες-βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Εκδηλωσεις
ΠΕΜΠΤΗ10
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
2015
20:30
Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης και ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης συνδιοργανώνουν Ποντιακό πανηγύρι...