15 Σεπτέμβριος 2015, 21:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Σεπτέμβριος 2015, 22:02

Με γάμο γιόρτασαν οι Έλληνες του βασανισμένου Σαρτανά την Ημέρα του Χωριού

  • Με γάμο γιόρτασαν οι Έλληνες του βασανισμένου Σαρτανά την Ημέρα του Χωριού
    φώτ.: από www.sartana.dn.ua

Την Ημέρα του Χωριού, που γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο στα ελληνικά χωριά της Μαριούπολης, ένα ζευγάρι νεαρών Ελλήνων παντρεύτηκε δίνοντας περισσότερη χαρά και φως στην τοπική γιορτή. Κόντρα στις τραγικές εικόνες από τον πόλεμο στην περιοχή, η Βικτώρια και ο Βλαντίμιρ Ζουρνατζή από το πολυβασανισμένο Σαρτανά, ένωσαν τις ζωές τους στέλνοντας μήνυμα αγάπης και ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

Παραδοσιακός ελληνικός ήταν ο γάμος του ζευγαριού, έφερε όμως και τα χρώματα  της Ουκρανίας. Οι νιόπαντροι και οι καλεσμένοι φορούσαν παραδοσιακές ουκρανικές φορεσιές, δείχνοντας την μακραίωνη σχέση των λαών της περιοχής.

Η Ημέρα του Χωριού οργανώνεται από τους κατοίκους των ελληνικών χωριών της Αζοφικής κάθε Σεπτέμβριο. Σαρτανά, Νανγκούς, Στάρι Κριμ (Παλαιά Κριμαία), Γιάλτα, Γιούριεφκα, Ουρζούφ, Βολοντάσκογιε και πολλά άλλα χωριά γίνονται πόλος έλξης επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης.


Ημέρα του χωριού στη Σαρτανά το 2015 (φωτ.: www.sartana.dn.ua)

Τα παραδοσιακά εδέσματα, η μουσική και η παραδοσιακή πάλη των Ελλήνων Μαριουπολιτών, που ονομάζεται Κουρές, είναι γνωστά και στα γειτονικά μέρη και δεν αφήνουν ποτέ ασυγκίνητους τους κατοίκους τους, που στην καθημερινότητά τους συνεχίζουν να βιώνουν μια εμπόλεμη κατάσταση.