15 Σεπτέμβριος 2015, 10:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Δεκέμβριος 2015, 12:07

Γεμάτη Ελλάδα και Πόντο η εκδήλωση για τα 25 χρόνια του Συλλόγου Ελλήνων της Μόσχας

  • Γεμάτη Ελλάδα και Πόντο η εκδήλωση για τα 25 χρόνια του Συλλόγου Ελλήνων της Μόσχας
    Το χορευτικό «Αναγέννηση» στην εκδήλωση του Συλλόγου των Ελλήνων της Μόσχας
  • Γεμάτη Ελλάδα και Πόντο η εκδήλωση για τα 25 χρόνια του Συλλόγου Ελλήνων της Μόσχας
    Στιγμιότυπο από την προσέλευση στην εκδήλωση

Μόσχα: Ανταπόκριση, Νίκος Σιδηρόπουλος

Σε ένα κατάμεστο θέατρο, αυτό του Διεθνούς Μεγάρου Μουσικής της Μόσχας διεξήχθη το βράδυ του Σαββάτου 12 Σεπτεμβρίου εκδήλωση για τα 25 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου των Ελλήνων της Μόσχας. Για λίγες ώρες, πλημμύρισε η αίθουσα από ελληνικό πολιτισμό και η παράδοση της λεβέντικης σέρρας στάθηκε πλάι σε εκείνη άλλων λαών· ένδειξη συνύπαρξης επί αιώνες.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του ιερέα της εκκλησίας Αγίων Πάντων, εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας στη Ρωσία, Μητροπολίτη Αθανάσιου, ο οποίος ευλόγησε τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου και κάλεσε όλους τους Έλληνες να είναι δίπλα στην Ελλάδα στις δύσκολες ώρες που περνάει.

Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης ήταν πλούσιο σε συμμετοχές από την Ελλάδα, τη Ρωσία και το Καζακστάν. Μεγάλη έκπληξη για τους Έλληνες της πρώην ΕΣΣΔ ήταν η παρουσία της γνωστής ερμηνεύτριας Γιοβάνας, από την Ελλάδα. Παρών στη βραδιά έδωσαν με παραδοσιακούς χορούς Αρμένιοι και Γεωργιανοί της ρωσικής πρωτεύουσας.

Το κοινό ξεσήκωσε το χορευτικό του συλλόγου «Αναγέννηση» με τον αθάνατο ποντιακό χορό Σέρρα ενώ παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς που τόσο αγαπούν οι ομογενείς παρουσίασε και το χορευτικό του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου της Μόσχας.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν η ομιλία του πρώτου προέδρου του Συλλόγου των Ελλήνων της Μόσχας Γεωργίου Τραπέζνικοφ, ο οποίος μίλησε για τα πρώτα βήματά του το 1990, όταν όλα ήταν ακόμα στην αρχή...

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χάρη στις προσπάθειες μελών, φίλων και υποστηρικτών του Συλλόγου των Ελλήνων της Μόσχας. Ιδιαίτερο ρόλο έπαιξαν η Ναντέζντα Κουζνετσόβα-Σιχίδη ως σκηνοθέτης και οι Γιάννης Πολίτοφ, Ευγενία Ασλανίδη, Αλεξάντρ Πριάνικοφ ως παρουσιαστές. Δίπλα στα μέλη του Συλλόγου ήταν ο αναπληρωτής πρόεδρος Πάρις Κεσίσοφ.

Στην επετειακή εκδήλωση παρέστησαν ελληνικοί σύλλογοι από τη Μόσχα, την υπόλοιπη Ρωσία και τις δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρέσβης της Κύπρου στη Ρωσία Γεώργιος Κασουλίδης, ο σύμβουλος του πρέσβη της Ελλάδας, Γεράσιμος Δάβαρης, και η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Ελένη Μιχαλοπούλου.

Ευχετήριες επιστολές έστειλαν προς τους οργανωτές της επετειακής εκδήλωσης, το ΔΣ και τα μέλη του Συλλόγου των Ελλήνων της Μόσχας, ο πρόεδρος της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης, οι ομοσπονδίες και πρωτοβάθμιες ελληνικές οργανώσεις της πρώην ΕΣΣΔ, ο Σύνδεσμος Ελληνορωσικής φιλίας και ο Δήμος Μόσχας.

Στη πραγματοποίηση της εκδήλωσης συνεισέφεραν οι Έλληνες επιχειρηματίες της Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης, Ανδρέας Ηλιόπουλος, Θεόδωρος Καραφουλίδης, Γεώργιος Μαρτασίδης, Κωνσταντίνος Γιαννάκοφ, Γεώργιος Νεόπουλος, Πάρις Κεσίσοφ και Στέλλα Χριστιάνοβα. Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.