15 Σεπτέμβριος 2015, 00:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Σεπτέμβριος 2015, 00:53

Το ντιμπέιτ έβγαλε νικητή το... Μνημόνιο (φωτο)

 • Το ντιμπέιτ έβγαλε νικητή το... Μνημόνιο (φωτο)
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γουλιέλμος Αντωνίου)
 • Το ντιμπέιτ έβγαλε νικητή το... Μνημόνιο (φωτο)
  Από αριστερά οι δημοσιογράφοι Όλγα Τρέμη, Αντώνης Σρόιτερ, Μαρία Χούκλη, Μάρα Ζαχαρέα, Σία Κοσιώνη και Μάκης Γιομπαζολιάς, παίρνουν τις θέσεις τους ενώ φωτορεπόρτερ φωτογραφίζουν, λίγο πριν ξεκινήσει το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Πανελ
 • Το ντιμπέιτ έβγαλε νικητή το... Μνημόνιο (φωτο)
  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Όλγα Γεροβασίλη και τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά προσέρχονται στο κτίριο της ΕΡΤ (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
 • Το ντιμπέιτ έβγαλε νικητή το... Μνημόνιο (φωτο)
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
 • Το ντιμπέιτ έβγαλε νικητή το... Μνημόνιο (φωτο)
  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης συνοδευόμενος από τον πρώην διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, Θεόδωρο Αμπατζόγλου και άλλους συνεργάτες φθάνει στο κτίριο της ΕΡΤ (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Τελικά και όσοι δεν κατάλαβαν ποια μέρα ξημερώνει, την επομένη των εκλογών, μετά το ντιμπέιτ των δυο μονομάχων της Κυριακής, πλέον ξέρουν. Τόσο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης δεσμεύτηκαν ότι θα εφαρμόσουν στο ακέραιο το μνημόνιο 3 και ό,τι αυτό περιέχει. Οι διαφορές τους είναι στις... λεπτομέρειες με τον πρώτο να υπόσχεται ένα... αριστερό μνημόνιο και ο δεύτερος ένα φιλελεύθερο μνημόνιο.

Η τηλεμαχία δεν έβγαλε κανέναν ξεκάθαρο νικητή, μια και ο καθένας κοίταξε περισσότερο να θωρακίσει το δικό του ακροατήριο. Ο μεν Αλέξης Τσίπρας βλέποντας τη χαμηλή συσπείρωση του κόμματός του απευθύνθηκε κυρίως στους αναποφάσιστους και σε  όσους είχαν ψηφίσει τον Ιανουάριο το κόμμα του αλλά τώρα το σκέπτονται. Ο τέως πρωθυπουργός υπερείχε στα σημεία στο εσωτερικό αλλά υστερούσε στο κομμάτι που αφορούσε την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ από τη μεριά του στοχοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα με βάση τα όσα είχε υποσχεθεί τον Ιανουάριο, αλλά δεν τα υλοποίησε. Επιχείρησε να του προσδώσει ταμπέλα μνημονιακού σε μια προσπάθεια να του αποστερήσει το αριστερό ακροατήριο. Προνομιακός χώρος του ήταν οι μεγάλες ηλικίες.

Από τη μεριά του ο τέως πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να αιτιολογήσει τη μνημονιακή στροφή του αλλά και γιατί δεν υλοποίησε τα όσα είχε υποσχεθεί στους πολίτες τον Ιανουάριο.

Επίσης αρνήθηκε την εθνική Ελλάδας που του πρότεινε ο Μεϊμαράκης, ισχυριζόμενος ότι τέτοιες συνεργασίες είναι παρά φύση. Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας (που έκανε ακόμη και χρήση ρήσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή) δεν απάντησε στο ερώτημα με ποιους θα κυβερνήσει εάν δεν είναι αυτοδύναμος, αλλά και κανείς εκ των δύο δεν παρουσίασε τα περιβόητα ισοδύναμα που επικαλούνται ως εναλλακτικές προτάσεις.

Η τηλεμαχία που κράτησε περίπου τρεις ώρες, σίγουρα δεν κοίμισε όσους την παρακολούθησαν μια και οι... κόκκινες κάρτες και ο ζωντανός για πρώτη φορά διάλογος μεταξύ των αρχηγών έδωσαν ένα διαφορετικό χρώμα. Στο επίκεντρο των ερωτημάτων βρέθηκαν: διαπλοκή (Siemens, λίστα Λαγκάρντ), ανεργία, επενδύσεις και μεταναστευτικό.