14 Σεπτέμβριος 2015, 16:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2015, 16:11

Ελληνική παράδοση με τους Πόντιους δυνατούς στο 19ο Μοθοπωρί Αροθυμίας (φωτο-βίντεο)

  • Ελληνική παράδοση με τους Πόντιους δυνατούς στο 19ο Μοθοπωρί Αροθυμίας (φωτο-βίντεο)
  • Ελληνική παράδοση με τους Πόντιους δυνατούς στο 19ο Μοθοπωρί Αροθυμίας (φωτο-βίντεο)
  • Ελληνική παράδοση με τους Πόντιους δυνατούς στο 19ο Μοθοπωρί Αροθυμίας (φωτο-βίντεο)
  • Ελληνική παράδοση με τους Πόντιους δυνατούς στο 19ο Μοθοπωρί Αροθυμίας (φωτο-βίντεο)
  • Ελληνική παράδοση με τους Πόντιους δυνατούς στο 19ο Μοθοπωρί Αροθυμίας (φωτο-βίντεο)

Με χορευτικές φιγούρες, πολύχρωμες φορεσιές, ζεστά χαμόγελα και μνήμες γέμισε για τρεις βραδιές η πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στο Νέο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης, δίπλα στο μνημείο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, κατά το 19ο Μοθοπωρί Αροθυμίας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού από την Παρασκευή 11 μέχρι και την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου.

Χορευτικά συγκροτήματα παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και από τον ελληνισμό της Ανατολής, εκπέμποντας τη ζωντάνια τους στους χιλιάδες θεατές.

Και τις τρεις βραδιές, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος, αυτού με τους παραδοσιακούς χορούς, ακολουθούσε γλέντι με γνωστούς Πόντιους καλλιτέχνες, οι οποίοι ξεσήκωσαν τον κόσμο. Το γλέντι κρατούσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και κατά τη διάρκειά του άδειαζαν τα τραπέζια και γέμιζε η πλατεία από άτομα κάθε ηλικίας που χόρευαν αυθόρμητα ποντιακούς χορούς.

Την Κυριακή, τελευταία μέρα της εκδήλωσης, άφθονο γέλιο σκόρπισαν στο κοινό οι Κώστας Σαρηκυριακίδης και Δημήτρης Μουστόπουλος, μέλη της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού. Ήταν και ιδιαίτερα επίκαιρο το σκετς που παρουσίασαν... Ο Πόντιος πολιτικάντης (Κώστας Σαρηκυριακίδης) προσπαθούσε να πείσει το γνωστό του (Δημήτρης Μουστόπουλος) να ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές το κόμμα του Ποντιακή Αναγέννηση «ΠΟΝΑΝ», το οποίο είχε ως έμβλημα ένα πιροσκί!

Το 19ο Μοθοπωρί Αροθυμίας ξεκίνησε με τη χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού, ενώ παραδοσιακούς χορούς παρουσίασαν τα χορευτικά τμήματα αρχαρίων, ενηλίκων, το μεσαίο και το τμήμα παραστάσεων του οικοδεσπότη συλλόγου, ο Σύλλογος Ποντίων Μενεμένης «Εύξεινος Πόντος», ο Σύλλογος Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου-Κορδελιού «Η Αγία Φωτεινή», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Νέας Πολιτείας (κρητικούς χορούς), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεχρόκαμπου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Κάτω Ηλιούπολης «Η Αναγέννηση» (θρακιώτικους χορούς) και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πήγασος» (νησιώτικους). Δείτε βίντεο από τις εκδηλώσεις στη gallery.

Τα χορευτικά συνόδευαν οι μουσικοί: Κώστας Σωπιάδης και Κώστας Κυριακού (λύρα), και Γιάννης Λαζαρίδης (νταούλι). Το θεατρικό σχήμα συνόδευσαν οι Ιωσήφ Βαφειάδης (νταούλι) και Αλέξανδρος Χαρίσης (πλήκτρα).

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο 19ου Μοθοπωρί Αροθυμίας συμμετείχαν οι μουσικοί: Στο τραγούδι οι Γιώτης Γαβριηλίδης, Μπάμπης Ιορδανίδης, Κώστας Καλούσης, Σάββας Ζαπουνίδης, Κώστας Ζαπουνίδης, Αντωνία Καραγιαννίδου, Γιώτα Παπαδοπούλου, Παράσχος Ελευθεριάδης, Ιωάννα Τσολερίδου, Πόλυς Παυλίδης, Γιώργος Αετόπουλος, Αντώνης Παπαδόπουλος, Βασίλης Τοπαλίδης, Κώστας Δημητριάδης, Φόρης Απατσίδης και Κώστας Τσακλίδης.

Στη λύρα οι Δημήτρης Κουγιουμτζίδης, Ανδρέας Κουγιουμτζίδης, Αλέξανδρος Αλχαζίδης, Γιώργος Ζαπουνίδης, Κώστας Κυριακίδης, Πόλυς Παυλίδης, Παράσχος Ελευθεριάδης, Άλκης Μαυροκεφαλίδης, Μίλτος Τερζόπουλος, Αντώνης Παπαδόπουλος, Θόδωρος Τοπαλίδης, Φόρης Απατσίδης και Κώστας Τσακλίδης. Κλαρίνο έπαιξε ο Κώστας Σιώπης.

Ρεπορτάζ: Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Φωτογραφίες-βίντεο: Νίκος Αλβανούδης

Gallery
Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ11
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
2015
20:00
Ο Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού σας καλεί στις εκδηλώσεις που διοργανώνει με...