13 Σεπτέμβριος 2015, 21:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2015, 22:06

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 181η επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης

  • Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 181η επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης
    Η έκθεση του Χρήστου Κατσαμπάνη με άρματα του '21, αυθεντικές φορεσιές, χάρτες κ.α. (φωτ.: kalamatajournal.gr)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε σήμερα, από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Δήμο Οιχαλίας, η 181η επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης και τιμήθηκαν οι ήρωές της Γιαννάκης Γκρίτζαλης και Μητροπέτροβας στο Άνω Ψάρι Μεσσηνίας.

Μετά από τη θεία λειτουργία και την έπαρση σημαίας, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στη μνήμη των αγωνιστών. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των αρχών και το κοινό μετέβησαν στην οικία του Γιαννάκη Γκρίτζαλη και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα αυτού του ιστορικού γεγονότος, που αποτέλεσε την πρώτη κοινωνική επανάσταση της ελεύθερης Ελλάδας, αλλά και την ανάγκη ανάδειξής του μέσα από ανάλογες εκδηλώσεις, προκειμένου να μην χαθεί στη λήθη της ιστορίας η αυτοθυσία των αγωνιστών και η ιστορική αλήθεια.


Το σπίτι του Γιαννάκη Γκρίτζαλη στο Άνω Ψάρι

Η Μεσσηνιακή Επανάσταση, που ξεκίνησε την 29η Ιουλίου 1834 με την αιφνιδιαστική κατάληψη της Κυπαρισσίας (ήταν η πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας) από το Γιαννάκη Γκρίτζαλη και τους Σουλιμοχωρίτες «Ντρέδες» του κι εξαπλώθηκε μέσα σ' ένα τριήμερο μέχρι τις ορεινές κωμοπόλεις της Αρκαδίας, Στεμνίτσα, Δημητσάνα και Βυτίνα, στρεφόταν κατά του Όθωνα και της αντιβασιλείας του.

Σήμερα, στον χώρο της εκδήλωσης εκτέθηκαν ιστορικά κειμήλια της περιόδου της επανάστασης του 1821 από την ιδιωτική συλλογή του Χρήστου Κατσαμπάνη, ενώ παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα «Οι Δωριείς» του συλλόγου γυναικών Δωρίου Μεσσηνίας κι έγινε απαγγελία ποιημάτων εκ μέρους των μαθητών.