13 Σεπτέμβριος 2015, 15:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2015, 15:21

Αναστασιάδης: Κράτος με ομοσπονδιακή δομή και δύο περιφέρειες

  • Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει τον εμπρησμό τεμένους στο χωριό Δένεια
    Ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κράτος με ομοσπονδιακή δομή και δύο περιφέρειες, εφαρμόζοντας την πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, είναι ο στόχος των διαπραγματεύσεων.

Όπως εξήγησε ο Κύπριος πρόεδρος «κάθε περιφέρεια θα έχει τον πρώτο λόγο στη δική της περιοχή, με απαρέγκλιτη εφαρμογή και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Τόνισε ακόμη ότι ακούει «με προσοχή τις θέσεις για ανάγκη διαμόρφωσης νέας στρατηγικής, αλλά και ότι με λύπη σημειώνει ότι δεν άκουσε ποια μπορεί να είναι αυτή η νέα στρατηγική» και έστειλε το μήνυμα ότι «είναι έτοιμος να ακούσει νέες προτάσεις, εισηγήσεις και τακτικές, αλλά και ότι δεν είναι έτοιμος να αποδημήσει τη στρατηγική που χάραξε το Εθνικό Συμβούλιο».

Κι αυτό, όπως επισήμανε, γιατί θα παγιωθούν τα τετελεσμένα και θα επιτευχθούν οι στόχοι της Τουρκίας.

Ο Κύπριος πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους να στρέψουν τις ενέργειές τους προς την Τουρκία, από την οποία, υπογράμμισε ότι «χρειάζονται δείγματα γραφής και όχι απλώς διατυπώσεις, για επιθυμία λύσης του Κυπριακού».