13 Σεπτέμβριος 2015, 12:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2015, 11:58

Ετοιμάζεται νομοσχέδιο αδήλωτων καταθέσεων και εφαρμογή του Περιουσιολογίου

  • Έλεγχος φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων της τελευταίας 10ετίας
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Παντελής Σαΐτας)

Στα σκαριά είναι το νομοσχέδιο αδήλωτων καταθέσεων στο εξωτερικό και το εσωτερικό καθώς και η εφαρμογή του Περιουσιολογίου, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αυτό αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Τόνισε πως κανένας φορολογούμενος δεν κινδυνεύει εφόσον μπορεί να εξηγήσει την προέλευση των χρημάτων του, ενώ διαβεβαίωσε για το Περιουσιολόγιο ότι οι ελεγκτικές αρχές δεν θα εστιάσουν σε «μικρές και μεσαίες» περιπτώσεις αδήλωτων στοιχείων –όπως π.χ. ένα χωράφι– αλλά θα κυνηγήσουν τα «μεγάλα φαινόμενα» πολιτών που επί χρόνια απέκρυπταν περιουσιακά στοιχεία υψηλής αξίας.

Όσον αφορά τις αδήλωτες αποταμιεύσεις εντός και εκτός της χώρας, δήλωσε ότι η νέα Βουλή θα δώσει κίνητρα και εκπτώσεις, ώστε να πείσει τους καταθέτες να δηλώσουν τα χρήματά τους και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει άλλος κίνδυνος πέραν της φορολογικής επιβάρυνσης.

Ερωτηθείς για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με τις 100 δόσεις, ο Τ. Αλεξιάδης επαναβεβαίωσε πως δεν θα γίνουν δεκτές νέες αιτήσεις και ότι όλα τα επιτόκια θα πάνε στο 5%.