13 Σεπτέμβριος 2015, 11:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2015, 11:04

Καλωσόρισμα της εβραϊκής Πρωτοχρονιάς με συγκρούσεις στην Πλατεία Τεμενών

  • Καλωσόρισμα της εβραϊκής Πρωτοχρονιάς με συγκρούσεις στην Πλατεία Τεμενών
    (Φωτ.: EPA/Abir Sultan)

Σοβαρές συγκρούσεις ξέσπασαν το πρωί στην Πλατεία των Τεμενών στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και Παλαιστινίων, λίγες ώρες πριν τον εορτασμό του εβραϊκού νέου έτους.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν την ώρα που η ένταση γύρω από την Πλατεία των Τεμενών είναι οξυμένη μετά τις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μόσε Γιαλόν.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος χαρακτήρισε «παράνομες» τις κινήσεις των «μουραμπιτούν», μιας μουσουλμανικής ομάδας η οποία άτυπα υπερασπίζεται την Πλατεία.

Όπως δήλωσαν μουσουλμάνοι αυτόπτες μάρτυρες, Ισραηλινοί αστυνομικοί εισέβαλαν στο τέμενος αλ Άκσα, τον τρίτο πιο ιερό τόπο του Ισλάμ και προκάλεσαν υλικές ζημιές.

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο η Λούμπα Σάμρι εκπρόσωπος της αστυνομίας διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, εξηγώντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας περιορίστηκαν στο να κλείσουν την είσοδο του τεμένους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας, νεαροί Παλαιστίνιοι διαδηλωτές κλείστηκαν το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή στο τέμενος αλ Άκσα με στόχο «να διαταράξουν» τις επισκέψεις των εβραίων πριν την έναρξη των εορτασμών απόψε, για το εβραϊκό νέο έτος που γιορτάζεται τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και το πρωί έξω από την Πλατεία των Τεμενών και οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση κροτίδων και δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών.


(Φωτ.: EPA/Abir Sultan)

Στην Πλατεία των Τεμενών  –ή Όρος του Ναού όπως την αποκαλούν οι εβραίοι– όπου βρίσκεται το τέμενος αλ Άκσα, ισχύει ένα ειδικό καθεστώς από το 1967: αν και τόσο μουσουλμάνοι όσο και Εβραίοι μπορούν να την επισκέπτονται, οι Εβραίοι δεν έχουν δικαίωμα να προσεύχονται εκεί.