12 Σεπτέμβριος 2015, 12:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Σεπτέμβριος 2015, 12:57

Ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας ονειρεύεται να κάνει τζαμί την Αγία Σοφία

  • Ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας ονειρεύεται να κάνει τζαμί την Αγία Σοφία
    Η Αγια-Σοφιά το δειλινό (Φωτ.:EPA/Tolga Bozoglu)

Δημοψήφισμα για να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία φιλοδοξεί να κάνει ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιαλτσίν Τοπτσού. «Το να ανοίξει ξανά η Αγία Σοφία για τους πιστούς μουσουλμάνους είναι το προσωπικό μου όνειρο, ο στόχος μου, η φιλοδοξία μου. Αν και υπάρχουν πολλές απόψεις για το ποια πρέπει να είναι η κατάσταση του μνημείου, το ζήτημα είναι περισσότερο πολιτικό», δήλωσε προκλητικά.

Ο υπηρεσιακός υπουργός στην κυβέρνηση Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι: «υπάρχει μια διεθνής συζήτηση επίσης, λόγω της συμβολικής σημασίας της Αγιάς Σοφιάς, που είναι μεγάλη. Η τελική απόφαση όμως θα δοθεί από αυτό το έθνος και όχι από τον υπόλοιπο κόσμο. Ένα δημοψήφισμα ίσως να έδινε την κατάλληλη λύση».

Μάλιστα καυτηρίασε τη στάση «ορισμένων μέσων ενημέρωσης» που –όπως είπε– πιστεύουν πως η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς, που τώρα λειτουργεί ως μουσείο, σε τζαμί απαιτεί «μεγάλες αλλαγές». Μάλιστα υποστήριξε ότι «πολλά media ζητούν το άνοιγμα της εκκλησίας του Ακνταμάρ για θρησκευτικές τελετές, αλλά αλλάζουν στάση όταν πρόκειται για την Αγιά Σοφιά».