12 Σεπτέμβριος 2015, 09:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Σεπτέμβριος 2015, 08:11

Ο πατέρας του μικρού Αϊλάν οδηγούσε τη βάρκα; – Τι καταγγέλλουν συνεπιβάτες του

  • Ο πατέρας του μικρού Αϊλάν οδηγούσε τη βάρκα; – Τι καταγγέλλουν συνεπιβάτες του
    Ο Αμντουλάχ Κούρντι

Με τους διακινητές φέρεται να συνεργαζόταν ο πατέρας του μικρού Αϊλάν Κούρντι, ο οποίος πνίγηκε στο Αιγαίο ενώ προσπαθούσε να φθάσει στην Ελλάδα. Όπως καταγγέλλουν συνεπιβάτες στη βάρκα, ο Αμπντουλάχ Κούρντι ήταν εκείνος που οδηγούσε το πλοιάριο  που βυθίστηκε.

Ο Άχμεντ Χάντι Τζαουάντ και η σύζυγός του, ένα ζευγάρι Ιρακινών που έχασαν τα παιδιά τους στο ίδιο ναυάγιο, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι ο πατέρας του μικρού Αϊλάν πανικοβλήθηκε και επιτάχυνε όταν ένα κύμα χτύπησε τη βάρκα.

«Η ιστορία που (ο πατέρας του Αϊλάν) είπε είναι ψευδής. Δεν γνωρίζω τι τον έκανε να πει ψέματα, ενδεχομένως ο φόβος.  Εκείνος οδηγούσε από την αρχή έως τη στιγμή που η βάρκα βυθίστηκε» τόνισε ο Τζαουάντ. Προσέθεσε ότι ο Κούρντι κολύμπησε προς το μέρος τους και τους ικέτευσε να μην αποκαλύψουν τον πραγματικό του ρόλο στην τραγωδία.

Ένας τρίτος επιβάτης επιβεβαίωσε τη δική τους εκδοχή των γεγονότων, τη μαρτυρία του οποίου ωστόσο το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή. Επίσης, το πρακτορείο μεταδίδει ότι επιχείρησε πολλές φορές να μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Κούρντι που βρίσκεται στο Κομπάνι, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να τον εντοπίσει.

Στον αντίποδα, ο πατέρας του Αϊλάν δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα MailOnline ότι οι κατηγορίες που του προσάπτουν είναι ψευδείς.

«Δεν το έκανα. Πρόκειται για ψέματα» σημείωσε. «Δεν είναι αλήθεια. Εάν ήμουν διακινητής προσώπων, γιατί θα έβαζα την οικογένειά μου στην ίδια βάρκα μαζί με άλλους; Κατέβαλα το ίδιο ποσό στους διακινητές» επεσήμανε στην εφημερίδα.