13 Σεπτέμβριος 2015, 19:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Δεκέμβριος 2015, 13:56

Στον ανατολικό Πόντο, η Τουρκία θέλει να εκμεταλλευτεί τουριστικά 117 αλπικές λίμνες

  • Στον ανατολικό Πόντο, η Τουρκία θέλει να εκμεταλλευτεί τουριστικά 117 αλπικές λίμνες
    Οι περισσότερες αλπικές λίμνες που καταμετρήθηκαν, 76 στον αριθμό, είναι στο Ριζαίο

Ανακοινώθηκε πριν από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία από τον ίδιο τον Αχμέτ Νταβούτογλου, και στην πραγματικότητα κλείνει το… μάτι στους τουρίστες που προέρχονται από τις αραβικές χώρες. Το φιλόδοξο «πακέτο» με έργα υποδομών, που σχεδίασε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τουρισμού Ανατολικού Πόντου (DOKAP), στόχο έχει να μην αφήσει τουριστικά ανεκμετάλλευτη καμία περιοχή στον ανατολικό Πόντο.

Μέρος του συγκεκριμένου σχεδίου είναι και ο «Πράσινος Δρόμος»· ο 2.600 χλμ. οδικός άξονας που θα ένωνε τα παρχάρια, και τα χωριά κοντά σε αυτά, και ο οποίος θα συνοδευόταν από ιδιωτικές επενδύσεις, σταμάτησε προσωρινά με απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου της Ριζούντας. Οι δικαστές δικαίωσαν τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και τους κατοίκους της επαρχίας Τσαμλίχεμσιν του νομού Ριζαίου.


Κάτοικοι της επαρχίας Τσαμλίχεμσιν διαμαρτύρονται για τον «Πράσινο Δρόμο» (φωτ.: EPA/Deniz Toprak)

Αυτή τη φορά στο… στόχαστρο βρίσκονται οι αλπικές λίμνες που βρίσκονται διάσπαρτες στις βουνοκορφές των Ποντικών Άλπεων, συνήθως σε υψόμετρο από 2.500 έως 3.000 μέτρα. Ο DOKAP έχει ήδη καταμετρήσει και εξετάσει την έκταση και την ποιότητα των υδάτων σε 117 λίμνες που βρίσκονται στα όρια των νομών Ριζαίου, Τραπεζούντας, Αργυρούπολης, Αρτβίν, Μπαϊμπούρτης και Κερασούντας.

Οι περισσότερες αλπικές λίμνες που καταμετρήθηκαν, 76 στον αριθμό, είναι στο Ριζαίο. Στο Αρτβίν καταγράφηκαν 25, στην Τραπεζούντα εννέα, στην Κερασούντα τέσσερις, στην Αργυρούπολη δύο και στην Μπαϊμπούρτη μία.

Το σχέδιο για τις αλπικές λίμνες προβλέπει διαμόρφωση των δρόμων που οδηγούν σε αυτές αλλά και ένα στρατηγικό πλάνο ολοκληρωμένης διαχείρισης και εκμετάλλευσης του φυσικού αυτού πλούτου.