11 Σεπτέμβριος 2015, 19:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Σεπτέμβριος 2015, 19:27

Ο Άγιος Νικόλαος στο Μανχάταν θα φωτίσει εκεί που έπεσε το σκοτάδι (φωτο–βίντεο)

  • Η παλιά και η νέα εκκλησία του Αγίου Νικολάου σ' ένα βίντεο από την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγ. Αντωνίου της Πασαντένα
  • Ο Άγιος Νικόλαος στο Μανχάταν θα φωτίσει εκεί που έπεσε το σκοτάδι (φωτο–βίντεο)
  • Ο Άγιος Νικόλαος στο Μανχάταν θα φωτίσει εκεί που έπεσε το σκοτάδι (φωτο–βίντεο)
  • Ο Άγιος Νικόλαος στο Μανχάταν θα φωτίσει εκεί που έπεσε το σκοτάδι (φωτο–βίντεο)
  • Ο Άγιος Νικόλαος στο Μανχάταν θα φωτίσει εκεί που έπεσε το σκοτάδι (φωτο–βίντεο)

Τα έργα ανοικοδόμησης της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν προχωρούν, ενταγμένα πλήρως στο σκηνικό της αλλαγής εικόνας πλάι στο σημείο όπου άλλοτε βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι, με μια διαφορετική όμως αποστολή: «να ανοίξουν ένα παράθυρο στην αιωνιότητα», όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στους New York Times.

Στα τέλη Αυγούστου έπεσε το πρώτο μπετόν για την υλοποίηση ενός έργου, που σχεδίασε ο Ισπανός αρχιτέκτονας και μηχανικός, Σαντιάγκο Καλατράβα.

Ο θόλος του ναού που θα κοστίσει 35 εκατ. δολάρια θα κατασκευαστεί από πεντελικό μάρμαρο και τη νύχτα θα φωτίζεται από το εσωτερικό.

Το προϋπολογιζόμενο συνολικό κόστος, με βάση εκτίμηση του 2013 είχε τοποθετηθεί στα 20 εκατ. αλλά ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δήλωσε ότι πάντα ο προϋπολογισμός πέφτει έξω και μιλάμε για «ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα». Πηγή έμπνευσής του όπως ο ίδιος ο Καλατράβα έχει δηλώσει στάθηκε ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Προηγήθηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια τριβών και διαπραγματεύσεων μέχρι το 2011 όταν τελικώς άνοιξε ο δρόμος και αποφασίστηκε το ακριβές σημείο, όπου ανεγείρεται ο ναός, στο ανατολικό άκρο του Λίμπερτι Παρκ. Η θεμελίωση έγινε τον Οκτώβριο του 2014.

Όπως έγραψαν οι New York Times, η ανοικοδόμηση της μικρής ορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, που μέχρι την κατάρρευσή της την αποφράδα 11η Σεπτεμβρίου του 2001, βρισκόταν στην οδό Τσένταρ 255 εξελίχθηκε σε ένα από πλέον πολύπλοκα προγράμματα αποκατάστασης στην περιοχή.

Για χρόνια η πρόοδος ήταν αργή καθώς η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και οι Λιμενικές Αρχές της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ διαφωνούσαν για τον τρόπο αποζημίωσης αλλά και για ζητήματα αναφορικά με τα δικαιώματα του εναέριου ελέγχου, καθώς στο τετράγωνο που βρισκόταν η εκκλησία σχεδιαζόταν η οικοδόμηση υπόγειου κέντρου ασφάλειας οχημάτων.


(Φωτ.: New York Times/Michael Appleton)

Συγκρούσεις όμως καταγράφονταν και εντός της ελληνορθόδοξης κοινότητας καθώς ο Αρχιεπίσκοπος είπε το 2001 ότι οραματιζόταν ένα ιερό μνημείο και όχι απλώς έναν ενοριακό ναό ενώ η ενορία, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, επιθυμούσε να έχει λόγο στην εξέλιξη της κατασκευής.

Η νέος ναός του Αγίου Νικολάου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017 και «να φωτίσει το σημείο όπου έπεσε το σκοτάδι», όπως χαρακτηριστικά έγραψαν οι New York Times αναφερόμενες στην τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου.