28 Ιούλιος 2013, 10:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:18

Φέσια και στους τάφους του Α’ νεκροταφείου

  • Οι χριστιανοί βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο παγκοσμίως

Κανόνια και φέσια, εξώσεις, ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων, πτώση τιμών στα τάρταρα; Δεν ισχύουν μόνο στα ακίνητα πρώτης κατοικίας αλλά και σε εκείνα που αφορούν στην... τελευταία, και μάλιστα στις πιο ακριβές περιοχές όπως το Α’ κοιμητήριο Αθηνών όπου μέχρι 3-4 χρόνια πριν έπρεπε να υπάρχει «γερό μέσο» για να εξασφαλιστεί τάφος.

Σαν να μην έφθαναν όμως τα απλήρωτα τέλη και οι οφειλές που συσσωρεύονταν ολοένα, ο δήμος Αθηναίων που διαχειρίζεται το Α’ κοιμητήριο αντιμετωπίζει το πρόβλημα της έλλειψης... πελατείας καθώς φαίνεται πως η οικονομική κρίση έχει βάλει φραγμούς ακόμη και στα έξοδα για τον τόπο τον χλοερό.

Το Α’ κοιμητήριο είναι το παλαιότερο της πρωτεύουσας και θεωρείται ένα ανοιχτό μουσείο για την ιστορία ολόκληρης της χώρας όχι μόνο για τους επιφανείς νεκρούς που φιλοξενεί, αλλά και διότι 655 από τους 12.450 τάφους του είναι κηρυγμένοι ως διατηρητέα μνημεία –με ίσως γνωστότερο όλων την Κοιλωμένη του Χαλεπά. Η πλειονότητα των τάφων, δηλαδή οι 10.200 υπάγεται στην κατηγορία των οικογενειακών.

Δηλαδή η χρήση τους (όχι η κυριότητα) έχει παραχωρηθεί εσαεί, αρκεί να καταβάλλονται τα τέλη καθαριότητας-συντήρησης. Οι τιμές για την απόκτηση ενός οικογενειακού τάφου είχαν φθάσει κάποτε μέχρι και πάνω από τις 80.000-90.000 χιλιάδες ευρώ για την πιο μεγάλη κατηγορία, ενώ υπάρχουν και μικρότεροι όπως ένας που πρόσφατα παραχωρήθηκε έναντι 21.000 ευρώ.

Σήμερα πάντως υπάρχουν 35 οικογενειακοί τάφοι που παραμένουν κενοί αφού οι απόγονοι των δικαιούχων δεν έδειξαν ενδιαφέρον και σε ορισμένες περιπτώσεις άφησαν απλήρωτα τα τέλη επί πολλά έτη. Ακόμη πιο “νεκρική” είναι η σιγή που επικρατεί στην αγορά των 2.250 τάφων τριετίας εκ των οποίων οι 500 μένουν κενοί.
 
Στην κατηγορία αυτή, όπου το τέλος παραχώρησης κυμαίνεται μεταξύ 1250-1850 ευρώ, υπήρξε μέχρι πρότινος μεγάλο ενδιαφέρον και σε πολλές περιπτώσεις οι συγγενείς έβαζαν μέσο για να παρακάμψουν τη σειρά προτεραιότητας, ενώ είχαν ακουστεί και φήμες για λαδώματα σε υπαλλήλους του δήμου Αθηναίων. Σε πολλές περιπτώσεις οι συγγενείς ζητούσαν την παράταση της ταφής πέραν της τριετίας όπου όμως το ετήσιο τέλος ξεπερνούσε τις 3.000 ευρώ. Μπροστά στον κίνδυνο να συσσωρεύσει ακόμη μεγαλύτερα χρέη, αλλά να χάσει κι ένα σημαντικό έσοδο, ο δήμος Αθηναίων έχει ξεκινήσει προσπάθεια εξόφλησης των οφειλών με δόσεις που υπόκειται σε συνεχείς ανανεώσεις και παρατάσεις.

Σε γενικότερο επίπεδο πάντως, ο δήμος Αθηναίων μελετά αναπροσαρμογή των τιμών για να μην ερημώσει περαιτέρω το Α’ Κοιμητήριο καθώς παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εξόφληση των ετήσιων τελών καθαριότητας και συντήρησης (100 ευρώ) που αφορούν έως και πάνω από 2.000 οικογενειακούς τάφους.

Ελεύθερος Τύπος

Πηγή: real.gr