12 Σεπτέμβριος 2015, 11:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Σεπτέμβριος 2015, 19:50

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Παναγία Σουμελά

  • Στα Τρίκαλα ο Τίμιος Σταυρός από την Παναγία Σουμελά

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ήταν μια από τις μεγαλύτερες γιορτές στον Πόντο, την οποία τιμούν μέχρι σήμερα οι Πόντιοι με ιδιαίτερη θρησκευτική ευλάβεια. Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015 στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγία Σουμελά, στο όρος Βέρμιο, θα πραγματοποιηθει Θεία Λειτουργία επ΄ευκαιρία της μεγάλης αυτής γιορτής της Χριστιανοσύνης.

Στο μοναστήρι της Παναγίας των Ποντίων αποθησαυρίζεται ο Τίμιος Σταυρός ο οποίος εμπεριέχει μέγιστο τμήμα Τιμίου Ξύλου.

Αποτελεί δωρεά των αυτοκρατόρων της Τραπεζούντας, τον 14ο αιώνα, στην παλαίφατο Βασιλική και Σταυροπηγιακή μονή της Παναγίας Σουμελά στον αλησμόνητο και μαρτυρικό Πόντο. Από το 1390 έως το 1923 δια αυτού ευλογούσαν οι πατέρες. Ο Τίμιος Σταυρός τάφηκε μαζί με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και το Ευαγγέλιο του οσίου Χριστοφόρου και ήρθαν στην Ελλάδα το 1931 για να τοποθετηθούν στο Βυζαντινό Μουσείο. Πολλά χρόνια αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του '90 ο Τίμιος Σταυρός βρήκε τη θέση του στο Βέρμιο.

Το πρόγραμμα των θρησκευτικών εκδηλώσεων περιλαμβάνει Θεία Λειτουργία, η οποία θα ξεκινήσει στις 7:00 ενώ στις 11:30 θα παρατεθεί νηστήσιμη τράπεζα στους προσκυνητές που θα παρευρεθούν στο μοναστήρι.

Όσοι το επιθυμούν, μπορούν από τις 11:00 έως τις 14:30 να ξεναγηθούν στο μουσείο του Ιερού Προσκυνήματος.