Η Ρωμιοσύνη αντέχει, δηλώνει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

  • Η Ρωμιοσύνη αντέχει, δηλώνει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
    (φωτ.: amen.gr/Νίκος Μαγγίνας)

O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρευρέθηκε στην παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος «Τα Γεγονότα της 6/7ης Σεπτεμβρίου 1955 μέσα από Φακό του Πατριαρχικού Φωτογράφου Δημήτριου Καλουμένου». Η ομιλία του ήταν συγκινητική, και εμπεριείχε βροντερά μηνύματα.

Η Ρωμιοσύνη πιστεύει, αντέχει και εμπιστεύεται τον εαυτόν της «εις την δικαιοκρισίαν και την πρόνοιαν του Θεού», υπογράμμισε και πρόσθεσε με έμφαση ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία –οι Χριστιανοί– βρέθηκαν, πολλές φορές στη διάρκεια των αιώνων, επάνω στο σταυρό αλλά ποτέ δεν εγκατέλειψαν γιατί πιστεύουν στην Ανάσταση».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ακόμη τη συγκίνηση και την συνειδησιακή φόρτιση που αισθάνθηκε εγκαινιάζοντας την εκδήλωση και την έκθεση.

«Ο φακός και η άψυχος φωτογραφία απεικονίζουν μόνον στιγμήν τίνα. Δεν δύνανται να μαρτυρήσουν τον πόνον, την θλίψιν, την καταστροφήν, τα συναισθήματα. Αυτά δεν αποτυπώνονται επί χάρτου, καταγράφονται μόνον εις το θησαυροφυλάκιον της καρδίας ως μνήμη και ως ανάμνησις», συμπλήρωσε.

Ακόμη, τόνισε ότι τα γεγονότα των Σεπτεμβριανών (υποκινούμενα ή όχι), έχουν καταγραφεί στην ιστορία με αντικειμενική αλήθεια και τα βίωσε με τραγικό τρόπο η Ομογένεια της Πόλης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Σταυροδρομίου. Εκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Ευάγγελος Σέκερης, η πρόξενος Δανάη Βασιλάκη, ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της Ελλάδος στην Πόλη Γεώργιος Αγγελετόπουλος, Άρχοντες του Θρόνου και πλήθος ομογενών.


(φωτ.: amen.gr/Νίκος Μαγγίνας)

Οι συντελεστές της έκδοσης στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν στα Σεπτεμβριανά αλλά και στις μοναδικής ιστορικής αξίας φωτογραφίες του Δημήτρη Καλούμενου οι οποίες αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία όλων όσων συνέβησαν τη νύχτα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου