11 Σεπτέμβριος 2015, 15:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Σεπτέμβριος 2015, 15:29

Ο γαλάζιος χρυσός του Πόντου, τα χαψία, γεμίζουν τα ψαροκάικα στα Κοτύωρα

  • Ο γαλάζιος χρυσός του Πόντου, τα χαψία, γεμίζουν τα ψαροκάικα στα Κοτύωρα
    Ψαράς στα Κοτύωρα

Με τους καλύτερους οιωνούς άνοιξε η αλιευτική περίοδος στα Κοτύωρα καθώς ο γαλάζιος χρυσός του Πόντου, τα χαψία, γεμίζουν τα δίχτυα των ψαράδων. Δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου αναφέρουν ότι αν και οι πρώτες ημέρες μετά την άρση της απαγόρευσης της αλιείας (την 1η Σεπτεμβρίου) ήταν απογοητευτικές, πλέον τα καΐκια γυρνούν με καλιές ψαριές. Εκτός από τα χαψία, το πασίγνωστο είδος γαύρου που υπάρχει μόνο στον Πόντο, οι ψαράδες φέρνουν στη στεριά παλαμίδες, κέφαλους και σαφρίδια.

«Χαψία εξέβαν’ ς σο γιαλόν, χοντρά τ’ ευλογημένα / τα παπόρια εχ’ κ’ έρχουνταν, ζίπα-ζίπα φορτωμένα», λέει το παραδοσιακό τραγούδι.

Τα χαψία ήταν η κύρια διατροφή των λαϊκών τάξεων. Καταναλώνονταν φρέσκα το χειμώνα και τον υπόλοιπο χρόνο παστά (αντσούγιες). Οι νοικοκυρές για το πάστωμα χρησιμοποιούσαν φύλλα δάφνης, μαύρο πιπέρι και λεμονόφλουδες. Το πιο δύσκολο και βαρετό έργο, ο αποκεφαλισμός των ψαριών, το «κούλισμαν», γινόταν σε γιορτινή ατμόσφαιρα και σε ποσότητες που κάλυπταν τις ετήσιες ανάγκες του κάθε νοικοκυριού.

Διαβάστε περισσότερα για τα χαψία αλλά και για τους τρόπους μαγειρέματός τους στη σχετική ενότητα του pontos-news.gr «Τα ψάρια στον Πόντο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ