11 Σεπτέμβριος 2015, 13:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Σεπτέμβριος 2015, 13:17

Άδειασε η Μυτιλήνη από πρόσφυγες – Με γοργούς ρυθμούς η ταυτοποίηση

  • Άδειασε η Μυτιλήνη από πρόσφυγες – Με γοργούς ρυθμούς η ταυτοποίηση
    Χωρίς μαγική συνταγή, βελτιώνεται η οργάνωση στη Μυτιλήνη όπου συνεχίζουν να φθάνουν πρόσφυγες (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου)

Σημαντική είναι η αλλαγή στη Μυτιλήνη καθώς από τη Δευτέρα μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, αναχώρησαν 29.260 πρόσφυγες και μετανάστες με έκτακτα και τακτικά δρομολόγια πλοίων και οργανώνεται τώρα καλύτερα η απογραφή και προώθηση όσων βρίσκονται και εκείνων που θα φθάσουν στο νησί.

Στους δημόσιους χώρους δεν υπάρχουν οι τεράστιοι καταυλισμοί, ενώ συνεργεία του Δήμου και της ΔΕΥΑΜ εργάζονται προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί. Χθες, πραγματοποιήθηκαν εργασίες για τη μετατροπή του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στον Καρά Τεπέ σε κέντρο απογραφής. Εκεί, είχαν στηθεί σκηνές από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Τώρα ο καταυλισμός θα χρησιμοποιείται για τους Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι θα απογράφονται και θα διαμένουν εκεί.

Στο Κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια θα διαμένουν και θα απογράφονται οι μετανάστες άλλων εθνοτήτων. Κανείς δεν θα φεύγει από τον καταυλισμό, παρά μόνο για να επιβιβασθεί στο πλοίο. Γίνονται, δε, προσπάθειες να πραγματοποιείται στους καταυλισμούς ακόμα και η έκδοση εισιτηρίων.

Η άφιξη του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στη Μυτιλήνη, την περασμένη Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου, ήταν η αφορμή να ξεκινήσει και να υλοποιηθεί τελικά η διαδικασία της εξόδου όλων των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών.

Από το πρωί βρίσκεται στη Μυτιλήνη ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Ζώης και την Κυριακή, θα μεταβεί η πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, προερχόμενη από τη Χίο όπου θα υποδεχθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη.