11 Σεπτέμβριος 2015, 13:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Σεπτέμβριος 2015, 12:51

14 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου (φωτο-βίντεο)

  • Επετειακό βίντεο από την επίθεση αλλά και το σκηνικό μετά
  • 14 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου (φωτο-βίντεο)
  • 14 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου (φωτο-βίντεο)
  • 14 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου (φωτο-βίντεο)
  • 14 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου (φωτο-βίντεο)

Η φράση πως πρόκειται για «τη μέρα που άλλαξε τον κόσμο» έχει ακουστεί πολλές φορές για την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Τότε που μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες, οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, ισοπεδώθηκαν, το Πεντάγωνο δέχθηκε ισχυρό πλήγμα και περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν τρία αεροσκάφη καθοδηγούμενα από αεροπειρατές χτύπησαν στρατηγικούς και οικονομικούς στόχους ενώ ένα τρίτο συνετρίβη στην Πενσιλβάνια.

Η επίθεση όχι μόνο άλλαξε τη ζωή των Αμερικανών και φυσικά την εικόνα της μεγαλύτερης δύναμης στον κόσμο αλλά επηρέασε σημαντικούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δημιούργησε νέα δεδομένα στους κανόνες ασφαλείας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ταυτόχρονα επηρέασε την τέχνη σε κάθε της μορφή και φυσικά το Διαδίκτυο.

Όπως κάθε χρόνο στην επέτειο της αποφράδας μέρας του Σεπτέμβρη του 2001, εκδηλώσεις μνήμης θα γίνουν όχι μόνο στο Σημείο Μηδέν (Ground Zero) όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι αλλά και σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ και σε όλη την υφήλιο.

Τρισάγιο τελείται σήμερα στο Παρεκκλήσι της Αρχιεπισκοπής, στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.

Σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης και παρουσία αξιωματούχων του δήμου και των πολιτειών της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, Αμερικανών πολιτικών, εκπροσώπων θρησκευτικών κοινοτήτων, διπλωματών της Ελλάδας και της Κύπρου, συγγενών των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και εκατοντάδων ομογενών πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2014 η τελετή του αγιασμού και τοποθέτησης θεμελίου λίθου του ναού του Αγίου Νικολάου.


Η ομώνυμη εκκλησία είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πτώση των Δίδυμων Πύργων και θα ξανακτιστεί με σχέδια του Ιισπανού αρχιτέκτονα, Σαντιάγο Καλατράβα, ο οποίος αναφερόμενος στο συμβολισμό του σχεδίου δήλωσε πως «σμίγοντας αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά» της Αγίας Σοφίας και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, «θα είναι ένας οίκος του Θεού, της Αγάπης και της Ειρήνης». Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η νέα Εκκλησία θα είναι έτοιμη μετά από δύο χρόνια.

Από τον Οκτώβριο του 2014 ο «Πύργος της Ελευθερίας» (Freedom Tower) δέχεται επισκέπτες στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Δίπλα του υπάρχει το Μνημείο και το Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου, με αναγεγραμμένα στον εξωτερικό χώρο τα ονόματα όλων των θυμάτων και μόνιμες εκθέσεις στο εσωτερικό.

Από χθες, ένα νέο μνημείο εγκαινιάστηκε στο Σάνκσβιλ, προς τιμήν των 40 επιβατών της μοιραίας «πτήσης 73»που κατέληξε εκεί από τους τρομοκράτες, με εκθέματα, στα οποία περιλαμβάνονται ακόμη και καταγεγραμμένα μηνύματα που άφησαν τα θύματα στους αγαπημένους τους.