11 Σεπτέμβριος 2015, 11:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Σεπτέμβριος 2015, 17:05

Οδηγίες της ΠΟΕ για τους χορευτές του 11ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

  • Οδηγίες της ΠΟΕ για τους χορευτές του 11ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
    8ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών ΟΑΚΑ 2012 (φωτ.: Γιάννης Κωστελίδης)

Ρητές οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές εξέδωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και απέστειλε σε όλους του συνδέσμους που την απαρτίζουν, για το επερχόμενο 11ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015 στο κλειστό γυμναστήριο Λευκόβρυσης της Κοζάνης. Στο φετινό φεστιβάλ θα λάβουν μέρος χορευτές άνω των 16 ετών.

Σκοπός των οδηγιών είναι η ενημέρωση των συντονιστών χοροδιδασκάλων κάθε ΣΠΟΣ ώστε η εμφάνιση των χορευτών να συμβαδίζει με την παράδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου.

Η ΠΟΕ στην επιστολή της προς όλα τα σωματεία της καλεί μεταξύ άλλων τις χορεύτριες του φεστιβάλ να έχουν ελαφρύ μακιγιάζ, περιποιημένη κόμμωση με παραδοσιακούς κότσους, να αποφεύγουν κοσμήματα πλην των παραδοσιακών ποντιακών και γενικά κάθε τι που δεν συνάδει με την ποντιακή παράδοση. Ανάλογες είναι και οι οδηγίες προς τους άνδρες χορευτές με ιδιαίτερη μνεία στην αποφυγή αθλητικών παπουτσιών (χρήση μόνο μαύρων στρωτών υποδημάτων). Ειδικώς για τους χορευτές της σέρρας και προκειμένου να εξασφαλιστεί ομοιομορφία, προτείνεται ζίπκα σκούρου χρώματος και πουκάμισο μαύρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕ υπεύθυνοι για την άρτια εμφάνιση των χορευτών είναι οι συντονιστές χοροδιδάσκαλοι, οι οποίοι θα πρέπει να φροντίσουν στα σωματεία για την πιστή εφαρμογή του χορευτικού προγράμματος, της φορεσιάς και την πιστή απόδοση των χορών από τους χορευτές.

Τη διοργάνωση του 11ου Φεστιβάλ έχει αναλάβει ο ΣΠΟΣ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου.