10 Σεπτέμβριος 2015, 20:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Σεπτέμβριος 2015, 21:03

Βασίλης Καρυοφυλλίδης: Ο Έλληνας που πήγε στην Τραπεζούντα με ποδήλατο (βίντεο)

  • Βασίλης Καρυοφυλλίδης: Ο Έλληνας που πήγε στην Τραπεζούντα με ποδήλατο (βίντεο)
    Τρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το ταξίδι ζωής του Βασίλη Καρυοφυλλίδη πάνω σε δύο τροχούς (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης για το pontos-news.gr)

Πριν από τρία χρόνια, στις 10 Σεπτεμβρίου 2012, ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης ξεκίνησε το ταξίδι του από την Αθήνα στην Τραπεζούντα. Στη γη των προγόνων, όπως δηλώνει ο ίδιος. Ήθελε να προσκυνήσει και να φέρει λίγο αγιασμό και λίγο χώμα από την πατρίδα για την οποία έλεγαν τόσο πολλά οι Πόντιοι παππούδες.

Ο Βασίλης γεννήθηκε το 1985 και από τα παιδικά του χρόνια ζει στο δήμο Αχαρνών της Αττικής. Οι γονείς του Νίκος και Ελπίδα, που είχαν γεννηθεί στο μακρινό Καζακστάν, του μετάφεραν το πόνο της ξενιτιάς και της νοσταλγίας για τα πάτρια εδάφη.

Η επιθυμία να επισκεφτεί τον Πόντο μεγάλωνε χρόνο με το χρόνο. Πρώτη φορά έφτασε εκεί το 2003.

Όταν ξεκίνησαν οι μαζικές επισκέψεις και τα προσκυνήματα στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας, με τις προσπάθειες του προέδρου των Ελλήνων της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδη, η σκέψη να ξαναπάει στον Πόντο έγινε ακόμα πιο δυνατή στο μυαλό του Βασίλη. Οι από το 2010 Πατριαρχικές λειτουργίες στο ιστορικό μοναστήρι στάθηκαν αφορμή να πραγματοποιηθεί το όνειρο. Ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης, που μέχρι πρότινος δεν έκανε με το ποδήλατο για πάνω από 150 χιλιόμετρα, ξεκίνησε ένα ταξίδι 4.500 χιλιόμετρων μετ’επιστροφής.

Ο Έλληνας ποδηλάτης έφθασε στην Τραπεζούντα στις 5 Οκτωβρίου και γύρισε στην Αθήνα στις 11 Νοεμβρίου.

Για την εμπειρία ζωής, που τράβηξε την προσοχή στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης μίλησε στην κάμερα του pontos-news.gr την ημέρα που συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από το ονειρεμένο ταξίδι του.

Κείμενο, βίντεο: Βασίλης Τσενκελίδης