10 Σεπτέμβριος 2015, 19:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Σεπτέμβριος 2015, 18:33

Παυλόπουλος: Ο πρόσφυγας του σήμερα είναι ο ικέτης του χθες

  • Παυλόπουλος: Ο πρόσφυγας του σήμερα είναι ο ικέτης του χθες
    Μητέρα ξεκουράζεται με το παιδί της μετά την άφιξή τους με βάρκα, στο λιμάνι της Μυτιλήνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου)

Τη σύνδεση του αρχαίου ικέτη με τον σύγχρονο πρόσφυγα έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας το κτίριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου.

Στην ομιλία του υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα το γεγονός ότι η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου εγκαινιάζεται στην Αθήνα, και μάλιστα σε ένα κτίριο που βρίσκεται κοντά στα λείψανα της αρχαίας πόλης. Όπως υπενθύμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ο θεσμός του πρόσφυγα, προέρχεται από τον ικέτη της αρχαίας ελληνικής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι: «Ο ικέτης είχε τη μεταχείριση που σήμερα περίπου περιγράφει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο πρέπει να αποτελεί τη βάση της μεταναστευτικής και προσφυγικής μας πολιτικής γενικότερα».

Τα εγκαίνια του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου έγιναν παρουσία της πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου, του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σπύρου Φλογαΐτη, του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, καθώς και ακόμα πολλών προσωπικοτήτων από τον πολιτικό και ακαδημαϊκό χώρο.

Ευρεία σύσκεψη για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών πραγματοποιείται αύριο στη Μυτιλήνη, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων.