12 Σεπτέμβριος 2015, 19:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Σεπτέμβριος 2015, 19:34

Η Ποντιακή Γενοκτονία μέσα από τα μάτια μαθητών της Μελβούρνης (φωτο)

  • Η Ποντιακή Γενοκτονία μέσα από τα μάτια μαθητών της Μελβούρνης (φωτο)
  • Η Ποντιακή Γενοκτονία μέσα από τα μάτια μαθητών της Μελβούρνης (φωτο)
  • Η Ποντιακή Γενοκτονία μέσα από τα μάτια μαθητών της Μελβούρνης (φωτο)
  • Η Ποντιακή Γενοκτονία μέσα από τα μάτια μαθητών της Μελβούρνης (φωτο)

Με επιτυχία διοργανώθηκε και φέτος από τη συντονιστική επιτροπή ποντιακών σωματείων Μελβούρνης ο ετήσιος μαθητικός διαγωνισμός με θέμα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Δεκάδες εργασίες με έμπνευση και δημιουργία ανέδειξαν την ιστορική κληρονομιά και έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι (και) η ομογένεια δεν ξεχνά.

Οι μαθητές που πήραν μέρος είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες παρουσίασαν εντυπωσιακά κείμενα, ζωγραφιές, κολάζ, ψηφιδωτά κ.λπ. Στην έναρξη της μαθητικής χρονιάς, η συντονιστική επιτροπή είχε αποστείλει σε όλα τα σχολεία εκπαιδευτικό υλικό με την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου που επικεντρώνεται στη Γενοκτονία. Τα παιδιά έπρεπε μέχρι τις αρχές Μαΐου να αποστείλουν, μέσω του σχολείου τους, στην επιτροπή τις εργασίες τους.

Στο διαγωνισμό που έγινε θεσμός τα τελευταία χρόνια, συμμετείχαν όλα τα ελληνικά σχολεία της Μελβούρνης-Βικτωρίας και όλες οι βαθμίδες αυτών. Η απονομή των βραβείων γίνεται μετά από το πέρας των εκδηλώσεων μνήμης σε ειδική τελετή που διοργανώνει η συντονιστική επιτροπή στο ιδιόκτητο χώρο της Ποντιακής κοινότητας Μελβούρνης-Βικτωρίας.


Ο πρόεδρος της Oμοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας Παναγιώτης Στεφανίδης μιλά από το βήμα της εκδήλωσης

Εκτός από το αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής τα παιδιά λαμβάνουν και βιβλία σχετικά με την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και ειδικότερα για τη Γενοκτονία. Η φετινή εκδήλωση έγινε στο σχολείο «Άγιοι Ανάργυροι» της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, το οποίο κάθε χρόνο συμμετέχει σ’ αυτόν το διαγωνισμό με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων.


Το σχολείο «Άγιοι Ανάργυροι»

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής ποντιακών σωματείων Μελβούρνης-Βικτωρίας Κωσταντίνος Αντωνιάδης συνεχάρη τον διευθυντή του σχολείου Μαρκ Ρόμπερτσον αλλά και την υπεύθυνη των Ελληνικών του σχολείου Κυριακή Κουσουράκη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης και μίλησαν ο πρόεδρος της Oμοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας Παναγιώτης Στεφανίδης καθώς και ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της ΕΠΟΝΑ και μέλος του ΔΣ της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ Μακρίδης Θοδωρής. Ο Π. Στεφανίδης έκανε έναν παραλληλισμό της προσφυγιάς και της απώλειας Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων με τον μικρούλη Αϊλάν που συγκίνησε όλον τον κόσμο. «Όποιος ξεχνάει το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει», είπε. 

  • Ευχαριστούμε το Θοδωρή Μακρίδη για τις πληροφορίες και το υλικό.
Gallery