10 Σεπτέμβριος 2015, 14:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Σεπτέμβριος 2015, 13:42

Ποιος είναι ο φούρναρης της Κω, ο ήρωας του Γιούνκερ

  • Ποιος είναι ο φούρναρης της Κω, ο ήρωας του Γιούνκερ
    Ο 76χρονος Διονύσης Αρβανιτάκης καθημερινά φτιάχνει και μοιράζει πάνω από 100 κιλά ψωμί

«Ευρώπη είναι ο φούρναρης της Κω που δίνει το ψωμί στους πρόσφυγες», είπε χθες ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον των ευρωβουλευτών. Αυτή η ατάκα του προέδρου της Κομισιόν έκανε εν μία νυκτί… διάσημο τον 76χρονο Διονύση Αρβανιτάκη, τον φούρναρη που μαζί με τους τρεις γιους του μοιράζουν κάθε μέρα φρέσκο ψωμί σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους που υπογράφει η Μαρίνα Ζιώζου, ο «φούρναρης της Κω» καθημερινά φτιάχνει πάνω από 100 κιλά ψωμί. Μιλώντας στην εφημερίδα υπογράμμισε ότι το ίδιο κάνουν και άλλοι ιδιοκτήτες φούρνων στο νησί.

Με καταγωγή από τον Πύργο Ηλείας, ο Διονύσης Αρβανιτάκης έχει ζήσει στο πετσί του, όπως λέει, τι σημαίνει ξεριζωμός και προσφυγιά.

«Θυμάμαι, μικρό παιδί ήμουν ακόμη, όταν αναγκάστηκα για ένα καλύτερο αύριο να φύγω από τον τόπο μου και να πάω μετανάστης στην Αυστραλία. Η ξενιτιά είναι δύσκολη. Έπιασα δουλειά ως ζαχαροπλάστης-αρτοποιός, αυτήν την τέχνη γνώριζα και τα κατάφερα με πολύ κόπο και δουλειά. Εκεί γνώρισα τη γυναίκα μου, την Ευαγγελία, και το ’70, όταν είχαμε κάνει ένα γερό κομπόδεμα, αποφασίσαμε να έρθουμε και να ζήσουμε στην Κω, στον τόπο καταγωγής της συζύγου, φτιάχνοντας τη δική μας επιχείρηση. Αυτήν τη στιγμή έχουμε επτά καταστήματα στο νησί, αλλά τα έχουν αναλάβει τα παιδιά μου», αναφέρει συγκινημένος ο 76χρονος.

Διονύσης Αρβανιτάκης: Όποιος δεν έχει πεινάσει, δεν μπορεί να μπει στη θέση αυτών των ανθρώπων.

Ο «φούρναρης της Κω» εξηγεί ότι είναι δύσκολο να μεταφέρει αυτό που ζει τόσους μήνες. Στην ερώτηση πώς αποφάσισε κάθε ημέρα να φτιάχνει ψωμί και να το μοιράζει ο ίδιος με το βαν του, λέει: «Μικρά παιδιά από τη Συρία, το Αφγανιστάν πέφτουν κάτω και φωνάζουν “μαμ”. Μας δείχνουν με τα χεράκια τους το ψωμί. Δεν γνωρίζουν τη λέξη φαγητό. Ποιος άνθρωπος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος όταν βλέπει ένα μικρό παιδί να τρώει χώμα; Πείτε μου...».