9 Σεπτέμβριος 2015, 09:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Σεπτέμβριος 2015, 09:50

Έτοιμα τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ

  • Έτοιμα τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ

Με το που θα ανοίξουν οι κάλπες και σχηματιστεί κυβέρνηση, θα επιστρέψει ο «καυτός» λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ! Τα εκκαθαριστικά για το έτος 2015 αναμένεται να αναρτηθούν τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου στους λογαριασμούς που διατηρούν 6.000.000 ιδιοκτήτες στο σύστημα TAXISNET.

Ο φόρος θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και την περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων την 1η Ιανουαρίου 2015 και όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης «θα έχει πολύ μικρές αλλαγές από το 2014». Έτσι, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για την εξόφληση φόρου συνολικού ύψους 2,650 δισ. ευρώ σε πέντε μηνιαίες  δόσεις. Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2015 και η τελευταία μέχρι τις 29 Φεβρουάριου 2016.

Για φέτος, οι μοναδικοί οι οποίοι μπορούν να ελπίζουν σε μειώσεις και απαλλαγές είναι όσοι έχουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρία.

Οι εκπτώσεις και απαλλαγές οι οποίες ίσχυαν και πέρυσι προβλέπουν ότι ιδιοκτήτες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα (κάτω από 9.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1000 ευρώ για κάθε τέκνο) και μικρή περιουσία (κάτω από 85.000 ευρώ για τον  άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα παιδί και 200.000 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά) δικαιούνται έκπτωση 50%. Πολύτεκνοι με εισόδημα έως 12.000 ευρώ και άτομα με αναπηρία άνω του 80% δικαιούνται πλήρη απαλλαγή.

Παρατείνεται και για το έτος 2015 η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% για τα ακίνητα φυσικών προσώπων που ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Με το φόρο αυτό θα επιβαρυνθούν διαμερίσματα, μονοκατοικίες, εξοχικές κατοικίες, οικόπεδα, κτίρια βιοτεχνιών, κτίσματα επαγγελματικής στέγης, κτίσματα που δεν ηλεκτροδοτούνται, ημιτελείς οικοδομές με ή χωρίς εργοταξιακό ρεύμα, καλλιεργούμενα χωράφια που ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καλλιεργήσιμες ή μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, θέσεις στάθμευσης, πυλωτές, αποθήκες και λοιποί βοηθητικοί χώροι, πισίνες σε κοινόχρηστους χώρους ακινήτων, ακόμη και βοσκότοποι και δασικές εκτάσεις.

Θα εξαιρεθούν ουσιαστικά μόνο τα κτίρια που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, δηλαδή οι αποθήκες και οι στεγασμένοι χώροι καλλιέργειας προϊόντων φυτικής παραγωγής (θερμοκήπια), οι στάνες, οι στάβλοι, τα κοτέτσια κ.λπ. Δεν θα εξαιρεθούν τα «κενά» κτίσματα, ούτε τα ακίνητα που δεν αποδίδουν εισόδημα στους κατόχους τους.