9 Σεπτέμβριος 2015, 08:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Σεπτέμβριος 2015, 08:37

Η Ισπανία θα δεχθεί όσους πρόσφυγες προτείνει η ΕΕ

  • Η Ισπανία θα δεχθεί όσους πρόσφυγες προτείνει η ΕΕ
    Μέλη του Ισπανικού Ερυθρού βοηθούν έγκυο από ομάδα μεταναστών που έχουν φθάσει στη νότια Ισπανία (φωτ.: EPA/A. Carrasco Ragel)

Έτοιμη να δεχθεί όσους πρόσφυγες προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η Ισπανία, σύμφωνα με δηλώσεις της αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε μια εντυπωσιακή στροφή της Μαδρίτης, που μέχρι τώρα ισχυριζόταν ότι της ζητείται να δεχτεί πάρα πολλούς.

Μπορεί η Ισπανίδα αξιωματούχος Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία να μην ανέφερε αριθμούς αλλά σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προγραμματισμένο να προτείνει ποσοστώσεις στα κράτη μέλη για την επανεγκατάσταση 160.000 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία. Από αυτούς, περισσότεροι από 19.000 θα μετακινηθούν στην Ισπανία.

Το βέβαιο είναι ότι σηματοδοτείται μια στροφή της ισπανικής κυβέρνησης που ήταν αντίθετη στην αρχική πρόταση της Κομισιόν το Μάιο.

Το αιτιολογικό της ήταν τότε ότι το υψηλό ποσοστό ανεργίας στη χώρα (22%) και οι μετανάστες που φτάνουν στο έδαφός της κατευθείαν από την Αφρική περιορίζουν τη δυνατότητα απορρόφησης και άλλων.

Η Επιτροπή αρχικά είχε προτείνει η Ισπανία να δεχτεί περίπου 6.000 πρόσφυγες, από όσους ήδη βρίσκονταν στην ΕΕ και άλλους εκτός Ένωσης, αλλά η Ισπανία είχε συμφωνήσει να δεχτεί μόλις 2.749.