8 Σεπτέμβριος 2015, 19:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Σεπτέμβριος 2015, 18:57

ΟΗΕ: Φθάνουν τους 8.000 οι νεκροί στην ανατολική Ουκρανία

  • ΟΗΕ: Φθάνουν τους 8.000 οι νεκροί στην ανατολική Ουκρανία
    Από διαδήλωση Ουκρανών ακτιβιστών (φωτ.: EPA/Sergey Dolzhenko)

Σχεδόν 8.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, τον Απρίλιο του 2014, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Στην επικαιροποιημένη έκθεση, που δημοσιεύει κάθε τρίμηνο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αναφέρεται ότι 7.962 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 17.811 τραυματίστηκαν στις εχθροπραξίες.

«Πρόκειται για μια συντηρητική εκτίμηση και οι πραγματικοί αριθμοί ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότεροι», σημειώνεται.

Ο αριθμός των άμαχων που σκοτώθηκαν αυξήθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες λόγω των βομβαρδισμών στη γραμμή του μετώπου, υπογραμμίζεται στην έκθεση. Συγκεκριμένα, από την 16η Μαΐου έως την 15η Αυγούστου ο αριθμός των θυμάτων διπλασιάστηκε σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Η πλειονότητα των άμαχων θυμάτων των βομβαρδισμών καταγράφηκε στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ.

«Την κατάσταση συνεχίζουν να σηματοδοτούν οι συγκρούσεις στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, που τροφοδοτούνται από τη «συνεχιζόμενη εισροή ξένων μαχητών και (μεταφορά) τεχνολογικά εξελιγμένων όπλων και πυρομαχικών (που προέρχονται) από τη Ρωσία», προσθέτουν οι συντάκτες της έκθεσης. Την ίδια ώρα, καθίσταται δυσκολότερη η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στις περιοχές αυτές μετά την απόφαση των αυτονομιστικών αρχών για την εισαγωγή μιας διαδικασίας καταγραφής.

Η κατάσταση των πολιτών που διαμένουν πλησίον της ζώνης του μετώπου επιδεινώνεται, περιλαμβανομένης της πρόσβασης σε νερό και τρόφιμα. Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.


Ουκρανοί παρακολουθούν πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης για πολίτες (φωτ.: EPA/Roman Pilipey)

Στην έκθεση επισημαίνονται περιστατικά απαγωγών, εκτελέσεων, βασανιστηρίων, κακομεταχειρίσεων, σεξουαλικών επιθέσεων, αναγκαστικής εργασίας, εκβιασμών στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι. Οι αρχές του Κιέβου προβαίνουν επίσης σε αυθαίρετες κρατήσεις.

Τέλος, ο ΟΗΕ καταγγέλλει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο την οποία προσάρτησε η Μόσχα τον Μάρτιο του 2014.