9 Σεπτέμβριος 2015, 10:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Σεπτέμβριος 2015, 10:21

Λεύκωμα για τα Σεπτεμβριανά παρουσιάζεται στην Κωνσταντινούπολη (φωτο)

  • Λεύκωμα για τα Σεπτεμβριανά παρουσιάζεται στην Κωνσταντινούπολη (φωτο)
    Επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών εξετάζει τους συλημένους τάφους των Πατριαρχών (φωτ.: Δημήτρη Καλούμενου)
  • Λεύκωμα για τα Σεπτεμβριανά παρουσιάζεται στην Κωνσταντινούπολη (φωτο)
  • Λεύκωμα για τα Σεπτεμβριανά παρουσιάζεται στην Κωνσταντινούπολη (φωτο)

Εξήντα χρόνια μετά τα Σεπτεμβριανά της Κωνσταντινούπολης, ο ελληνικός εκδοτικός οίκος «Ιστός», με έδρα την Πόλη, εξέδωσε και παρουσιάζει ένα νέο φωτογραφικό λεύκωμα, σε επιμέλεια Σερντάρ Κορουτζού και Νίκου Μαγγίνα.

Το λεύκωμα έχει τίτλο «Τα γεγονότα της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955, μέσα από το φακό του Πατριαρχικού φωτογράφου Δημητρίου Καλούμενου».

Η παρουσίαση θα γίνει απόψε, 9 Σεπτεμβρίου, στις 19:00 στο προαύλιο του ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Σταυροδρομίου, με επίσημο προσκεκλημένο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Τα ξημερώματα της 7ης Σεπτεμβρίου του 1955 κι ενώ βρισκόταν σε ισχύ στρατιωτικός νόμος που απαγόρευε τη φωτογράφιση των καταστροφών στην ελληνική συνοικία της Πόλης, ο Ρωμιός φωτογράφος του Πατριάρχη Δημήτρης Καλούμενος και ο δημοσιογράφος Σάκης Καράγιωργας, με κίνδυνο της ζωής τους κατέγραψαν τις θηριωδίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη mixanitouxronou.gr, στη συνέχεια διακινδύνευσαν για να «φυγαδεύσουν» το υλικό τους στην Ελλάδα. Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Έθνος και προκάλεσαν σάλο στην Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.