8 Σεπτέμβριος 2015, 15:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Σεπτέμβριος 2015, 14:20

Οι προεκλογικές στρατηγικές Τσίπρα και Μεϊμαράκη

  • Ο Τσίπρας πάει Σύνταγμα και ο Μεϊμαράκης Ομόνοια
    Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Αλέξης Τσίπρας σε στιγμιότυπα από προεκλογικές τους ομιλίες (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ενώ απομένουν δώδεκα μέρες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου, οι δυο μονομάχοι ετοιμάζουν την τελική στρατηγική τους προς την τελική ευθεία της κάλπης, με διαφορετικούς στόχους ο καθένας. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης πιστεύει ότι πλέον έχει πιάσει... ταβάνι στο θέμα της συσπείρωσης του κόμματός του. Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον επαναλαμβάνει ότι είναι έτοιμος να συγκυβερνήσει και με τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι εάν είναι πρώτο κόμμα.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τη στρατηγική αυτή πιστεύει ότι θα κερδίσει από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, οι οποίοι θα κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, στη ΝΔ υπάρχουν και οι «σκεπτικοί», που πιστεύουν ότι πρέπει να κρατηθούν δυνάμεις για την τελική στροφή γιατί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δυνάμεις και να χαθεί η μάχη πάνω στο νήμα.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ήδη έχει αλλάξει στρατηγική στο θέμα της αυτοδυναμίας. Μιλά για χώρα που θα κυβερνηθεί την επομένη ημέρα των εκλογών, ακόμη και εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα της συσπείρωσης. Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι έχουν αγγίξει το 70%  της συσπείρωσης, ποσοστό που θεωρούν ότι δίνει αέρα νίκης στην κούρσα των εκλογών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να κερδίσουν τους «δικούς» τους αναποφάσιστους και να... μπετονάρουν τις υπάρχουσες δυνάμεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι με αυτό το σκεπτικό δεν υπάρχει κανείς της ΔΗΜΑΡ στο ψηφοδέλτιο, ούτε καν η Μαρία Γιαννακάκη που τη θεωρούσαν σίγουρη, αλλά ούτε και πρόσωπα με τα οποία διαφωνούσαν οι νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος. 

Και για τα δύο επιτελεία, οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές και κρίσιμες. Το όποιο λάθος μπορεί να κοστίσει ακριβά και να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα.