7 Σεπτέμβριος 2015, 21:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Σεπτέμβριος 2015, 18:11

Στο φως παλαιοχριστιανική εκκλησία στο κάστρο Ζερζεβάν (φωτο)

  • Στο φως παλαιοχριστιανική εκκλησία στο κάστρο Ζερζεβάν (φωτο)

Σπουδαία ευρήματα της ρωμαϊκής περιόδου έρχονται στο φως από τις ανασκαφικές εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου Ζερζεβάν, που βρίσκεται σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από το Ντιγιάρμπακιρ, της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Το σημείο επισκέφθηκε ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας, Κουτμπετίν Αρζού και δήλωσε ότι «όσο προχωρούν οι εργασίες, θα αναδεικνύονται τα κτίσματα και τα ευρήματα που βρίσκονται κάτω από τη γη και το Κάστρο του Ζερζεβάν θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους τουρίστες. Από τις μέχρι τώρα ανασκαφές έχουν έλθει στο φως σημαντικά ευρήματα της ρωμαϊκής περιόδου».

Ο επικεφαλής των ανασκαφών, καθηγητής Αϊτάτς Τζισκούν, ενημερώνοντας τον υπουργό είπε:

«Το κάστρο Ζερζεβάν έχει σημαντικά ευρήματα, που έρχονται στο φως το ένα μετά το άλλο.

»Τα ευρήματα της ρωμαϊκής περιόδου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το κάστρο ήταν στρατηγικής σημασίας. Μπορούσαν να κατοικήσουν μέσα στο συγκρότημα του κάστρου 1.000 άνθρωποι και ήταν ένα ενδιάμεσο παραμεθοριακό κάστρο-φυλάκιο, από το οποίο φαίνεται το Ντιγιάρμπακιρ αλλά και το Μαρντίν. Επίσης, στο κάστρο βρέθηκε παλιοχριστιανική εκκλησία, στους τοίχους της οποίας υπήρχαν αποσπάσματα από το Ευαγγέλιο στην αραμαϊκή, τα οποία δεν έχουν ακόμα μεταφραστεί».

Τα ευρήματα της πρώτης περιόδου του εκχριστιανισμού είναι πολύ σημαντικά.

Gallery