7 Σεπτέμβριος 2015, 16:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Σεπτέμβριος 2015, 15:58

Εφαρμογή κινητού κατά της ναυτίας!

  • Εφαρμογή κινητού κατά της ναυτίας!

Με τη βοήθεια συσκευής που θα φοριέται στο κεφάλι και θα στέλνει ήπιο ηλεκτρικό ρεύμα στο κρανίο, θα μπορούμε στο μέλλον να ξεπεράσουμε τα προβλήματα ναυτίας, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

Η συσκευή θα μπορούσε να μην είναι αυτόνομη, αλλά να ενσωματωθεί σε ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο και, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη εφαρμογή (app), να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα μέσω των ακουστικών του τηλεφώνου, τα οποία θα λειτουργούν ως ηλεκτρόδια.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Καντίρ Αρσάντ του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College στο Λονδίνο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας Neurology και δήλωσαν αισιόδοξοι ότι «σε πέντε έως δέκα χρόνια οι άνθρωποι θα μπορούν να πηγαίνουν στο φαρμακείο και να αγοράζουν όχι χάπια αλλά μια συσκευή κατά της ναυτίας, παρόμοια με αυτή που στέλνει χαμηλής συχνότητας αναλγητικά ρεύματα για τους πόνους της μέσης».

Η βιολογική αιτία της ναυτίας παραμένει ένα μυστήριο. Ως υπεύθυνα θεωρούνται συνήθως τα συγκρουόμενα αισθητηριακά ερεθίσματα, που δέχεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος από τα μάτια και από τα αυτιά, όταν το πλοίο κουνάει. Εκτός από τα πλοία, ναυτία μπορεί να επιφέρουν επίσης τα μακρινά ταξίδια με αεροπλάνο ή αυτοκίνητο.

Η ναυτία αποτελεί συχνό φαινόμενο και μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα.

Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων που νιώθουν ναυτία, έχουν σοβαρά συμπτώματα και χρειάζονται κάποιου είδους θεραπεία.

Το πρόβλημα με τις υπάρχουσες φαρμακευτικές θεραπείες (τα χάπια που παίρνει κανείς πριν ταξιδέψει) είναι ότι προκαλούν υπνηλία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ακατάλληλες όταν κανείς για παράδειγμα, εργάζεται στη θάλασσα (σ’ ένα κρουαζιερόπλοιο).