6 Σεπτέμβριος 2015, 10:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Σεπτέμβριος 2015, 10:38

Μυτιλήνη: Εκρηκτικό το κλίμα στο λιμάνι

  • Μυτιλήνη: Εκρηκτικό το κλίμα στο λιμάνι
    Άνδρες της αστυνομίας περιφρουρούν το λιμάνι της Μυτιλήνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Στρατής Μπαλάσκας)

«Εγκλωβισμένο» στο λιμάνι της Μυτιλήνης έμεινε το πρωί της Κυριακής το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στη Λέσβο η κατάσταση είναι εκρηκτική. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ένας άγνωστος αριθμός μεταναστών και προσφύγων (που κάποιοι τους ανεβάζουν στους 20.000), ζει σε δρόμους, πάρκα, καταυλισμούς και σημεία εισόδου, ενώ δεν υπάρχουν άτομα για να κάνουν καταγραφές και να προχωρήσουν στην έκδοση εισιτηρίων για την επιβίβαση τους στο πλοίο.

Το «Ε. Βενιζέλος» επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη στις 5:30 το πρωί με 2.500 επιβάτες. Όμως, μετά από πέντε ώρες ήταν ακόμα δεμένο στην προβλήτα του λιμανιού και μέχρι τις 9 το πρωί δεν είχαν εκδοθεί περισσότερα από 1.000 εισιτήρια.

Την ίδια ώρα σε ένα πραγματικά εκρηκτικό κλίμα στο χώρο όπου λειτουργεί η πρώτη καταγραφή από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, συνωστίζονται περισσότερα από 3.000 άτομα. Αριθμός που συνεχώς αυξάνεται από νεοεισερχόμενους μετανάστες.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μετανάστες και πρόσφυγες διαφορετικών εθνοτήτων είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Νωρίς το πρωί, στη Μυτιλήνη έφτασαν δυο διμοιρίες των ΜΑΤ προκειμένου να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες στο νησί ομάδες αποκατάστασης της τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας και των ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος.

Μαζί τους έφθασαν και 30 στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας προκειμένου να ενισχύσουν το έργο της καταγραφής. Επίσης, στο νησί αφίχθηκε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας.