5 Σεπτέμβριος 2015, 23:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2015, 23:09

Πορείες διαμαρτυρίας σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης

  • Πορείες διαμαρτυρίας σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης
  • Πορείες διαμαρτυρίας σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης
  • Πορείες διαμαρτυρίας σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Σε κλοιό συγκεντρώσεων και πορειών διαμαρτυρίας βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Συνολικά έξι συγκεντρώσεις και αντίστοιχες πορείες πραγματοποιήθηκαν την ίδια ώρα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης από κόμματα, συνδικάτα, εργαζόμενους, συλλόγους κλπ., οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τα μέτρα λιτότητας και την οικονομική κρίση, με αφορμή τη διοργάνωση της 80ής Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Το ευτύχημα ήταν ότι όλα κύλησαν ομαλά, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν και τα δρακόντεια μέτρα φύλαξης από την πλευρά της αστυνομίας, η οποία δεν άφησε κανέναν από τους διαμαρτυρόμενους να προσεγγίσει τις εγκαταστάσεις του εκθεσιακού κέντρου. Ειδικότερα, στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αριστοτέλους, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, η οποία ήταν εμφανώς μικρότερη σε όγκο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού εκτιμήθηκε ότι ήταν λίγο περισσότεροι από 2.500 άτομα.

Το μεγαλύτερο μέρος των συγκεντρωμένων αποτελούνταν από εργαζόμενους των μεταλλείων στις Σκουριές Χαλκιδικής, οι οποίοι, φορώντας φωσφορούχα κίτρινα γιλέκα, μπήκαν επικεφαλής της πορείας και έδιναν δυναμικό παλμό. Μέσω των οδών Εγνατίας, Βενιζέλου, Νίκης και Νικολάου Γερμανού οι συγκεντρωμένοι έφτασαν κοντά στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ-HELEXPO.

Λίγες δεκάδες μέτρα πιο πέρα, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Μητροπολίτου Γενναδίου, έγινε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), με επικεφαλής τον αρχηγό του κόμματος Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας η πορεία του ΛΑΕ ενώθηκε με άτομα που αντιτίθενται στα ορυχεία χρυσού στις Σκουριές –εκεί έγινε η δική τους συγκέντρωση– καθώς και με άτομα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι οποίοι ξεκίνησαν από την Καμάρα.

Ξεχωριστή συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε στην πλατεία Αριστοτέλους το ΠΑΜΕ, η οποία ήταν αρκετά μεγάλη σε όγκο. Τέλος, συγκέντρωση πραγματοποίησαν και περίπου 300 οπαδοί του ΑΡΗ έξω από σύνδεσμό τους, στη διασταύρωση της Λεωφόρου Στρατού με την οδό Παπαναστασίου, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι τα αρμόδια όργανα δεν έδωσαν τη δυνατότητα στην ομάδα τους να ανέβει στη Football League. 

  • Κείμενο-φωτο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης