4 Σεπτέμβριος 2015, 20:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2015, 12:17

Τρεις ασθενείς νεκροί και τρεις σοβαρά από την φωτιά στο «Δαφνί»

  • Τρεις ασθενείς νεκροί και τρεις σοβαρά από την φωτιά στο «Δαφνί»
    (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης)

Ασύλληπτη είναι η τραγωδία που εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο «Δαφνί». Ασθενής του ψυχιατρικού νοσοκομείου, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί «εξαιρετικά επικίνδυνος και επιθετικός», έβαλε φωτιά σε στρώματα και σεντόνια – ίσως και σε κουρτίνες, λένε άλλες πληροφορίες. Η πυρκαγιά πήρε γρήγορα έκταση, εξαιτίας και των αφρολέξ που καλύπτουν τους τοίχους των δωματίων για την ασφάλεια των ασθενών, και πυκνός καπνός κάλυψε το νοσοκομείο.

Τρεις άνδρες που νοσηλεύονταν σε διαφορετικά δωμάτια της λυόμενης πτέρυγας πέθαναν από ασφυξία καθώς ήταν δεμένοι στα κρεβάτια τους και δεν μπόρεσαν να απομακρυνθούν έγκαιρα. Ένας ακόμη ασθενής ο οποίος είχε αναπνευστικά προβλήματα και μετά από την πυρκαγιά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στο Θριάσιο άλλοι δύο ασθενείς, οι οποίο έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Συνολικά δεκατέσσερα είναι τα άτομα που κατάφεραν να απεγκλωβίσουν οι πυροσβέστες.


Συγγενής ασθενούς ξεσπάει όταν πληροφορείται το θάνατο του δικού της ανθρώπου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης)

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Νίκος Παναγούλης αποκάλυψε ότι στο υπουργείο Υγείας, στις εισαγγελικές αρχές και στη διοίκηση του νοσοκομείου είχαν σταλεί 30 αναφορές σχετικά με τον τρόφιμο που φαίνεται ότι ευθύνεται για τη φωτιά. Ο συγκεκριμένος πάσχει από σχιζοφρένεια και ήταν στο «Δαφνί» σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα περί ακαταλόγιστου. Νοσηλευόταν σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο –και όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι– σε συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Τον περασμένο Μάιο είχε επιτεθεί σε άλλον ασθενή τραυματίζοντας τον θανάσιμα. «Περιμέναμε ότι κάτι θα γινόταν», δηλώνει ο Νίκος Παναγούλης και επισημαίνει ότι «κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να δοθεί λύση στο θέμα, με αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές ασθενών και εργαζομένων».