5 Σεπτέμβριος 2015, 10:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2015, 08:58

Σενάρια για το τι θα βγάλει η κάλπη

  • Κλείνει η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)

Ενώ βρισκόμαστε δεκαέξι μέρες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι μια και οι αναποφάσιστοι είναι ακόμη σε υψηλό ποσοστό, εξετάσαμε τα σενάρια που μπορούν να προκύψουν ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα βγει από την κάλπη.

Σενάριο 1: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδυναμία
Πρόκειται για ένα σενάριο που ενώ μέχρι πρότινος φάνταζε πιθανό, πλέον θεωρείται εξαιρετικά απίθανο. Αν και ήταν ο αρχικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα, τώρα έχει αλλάξει στρατηγική και στις ομιλίες του.

Σενάριο 2: Κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Πρόκειται για ένα σενάριο - επανάληψη των πολιτικών διεργασιών που προέκυψαν μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Το σενάριο αυτό φαντάζει επίσης δύσκολο, καθώς σύμφωνα με όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι στο όριο για να εξασφαλίσει το εισιτήριο του 3% που θα το έβαζε και πάλι στη Βουλή. Πιθανότατα, ακόμη και δυο κόμματα να μην αρκούν για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Σενάριο 3: Κυβέρνηση ανοχής υπό τον ΣΥΡΙΖΑ
Πρόκειται επίσης για ένα απίθανο σενάριο, μια και μας οδηγεί στην κατάσταση προ των εκλογών, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ότι δεν δέχεται να είναι πρωθυπουργός υπό ομηρία ή παντός καιρού.

Σενάριο 4: Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και με κυβερνητικούς εταίρους τα φιλελεύθερα κόμματα
Το εν λόγω σενάριο προβλέπει το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, είτε μόνων τους, είτε και με τη συμμετοχή του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, αν χρειαστεί.

Παρά το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει τη μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει τελικά αυτό το ενδεχόμενο, μια και αποτελεί το ζητούμενο για τους εταίρους και κυρίως για το Βερολίνο. Πιο πιθανή ίσως να είναι όμως η μετεκλογική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα.

Σενάριο 5: Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη Νέα Δημοκρατία
Δεδομένης της οριακής διαφοράς που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείει το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές, κερδίζοντας τελικά το μπόνους των 50 εδρών. Η ΝΔ θα μπορούσε να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Σενάριο 6: Επανάληψη των εκλογών
Πρόκειται για ένα σενάριο που όλοι απεύχονται αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει. Σε αυτήν την περίπτωση τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι δανειστές, που δεν θέλουν να δουν ένα πρόβλημα που έβαλαν στο συρτάρι να τινάζει στον αέρα όλο το σπίτι...