4 Σεπτέμβριος 2015, 08:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Σεπτέμβριος 2015, 09:07

Η υπ.Εξ της Σουηδίας δάκρυσε όταν είδε το άψυχο σώμα του μικρού Αϊλάν Κούρντι

  • Η υπ.Εξ της Σουηδίας δάκρυσε όταν είδε το άψυχο σώμα του μικρού Αϊλάν Κούρντι
    Πώς να μην δακρύσει η Μάργκοτ Βάλστρεμ βλέποντας όλη την απανθρωπιά του κόσμου κρυμμένη στο άψυχο σώμα αυτού του μωρού;

Αν και μπήκε προετοιμασμένη στο τηλεοπτικό στούντιο του SVT στη Στοκχόλμη, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ δεν κατάφερε να ελέγξει τα συναισθήματά της όταν στη διάρκεια αφιερώματος για το δράμα των προσφύγων προβλήθηκε η εικόνα-ντροπή για τον αναπτυγμένο κόσμο, εκείνη του μικρού Αϊλάν Κούρντι η σορός του οποίου ξεβράστηκε στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας.

Αφού μεταδόθηκαν αποσπάσματα μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης του πατέρα του τρίχρονου αγοριού που έχασε τη ζωή του στη Μεσόγειο, ο παρουσιαστής ρώτησε την υπουργό πώς αισθάνεται.

«Νομίζω ότι αυτή η εικόνα κάνει κάτι σε όλους μας. Διότι έχει πρόσωπο, όνομα και μια ιστορία. Δεν πρόκειται πλέον απλώς για πλεούμενα γεμάτα πλήθη μεταναστών, αλλά για τη φρίκη» απάντησε η Βάλστρεμ σκουπίζοντας δάκρυα από το πρόσωπό της.

Η φωτογραφία, συνέχισε η Βάλστρεμ, προβάλει μια απαίτηση, και αυτή είναι ότι «τώρα πρέπει να αναλάβουμε δράση για εκείνον και για όλους τους άλλους. Υπάρχει μια μορφή πένθους και επίσης οργή διότι αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει, συνεχίζεται. Προηγουμένως επρόκειτο για μεγάλους αριθμούς ανθρώπων μέσα σε πλεούμενα, ανθρώπων που κατά κάποιον τρόπο δεν είχαν πρόσωπο», συνέχισε.

Η πολιτικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος είπε ακόμη πως θα καλέσει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να καταβάλουν προσπάθειες συγκρίσιμες με αυτές της Σουηδίας όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων.

«Οι άλλες χώρες της ΕΕ πρέπει να ενωθούν μαζί μας και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε όλη την ευθύνη», υπογράμμισε.

Κι όλα αυτά ενώ ακόμα υπάρχουν άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη που μιλούν για «λαθρομετανάστες»...