2 Σεπτέμβριος 2015, 18:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Σεπτέμβριος 2015, 17:57

Τα ψηφίσματα της 11ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ

  • Τα ψηφίσματα της 11ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ

Φως σε πολλά θέματα που αφορούν την ποντιακή νεολαία έριξε η τριήμερη 11η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ που πραγματοποιήθηκε 28-30 Αυγούστου 2015 στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Ημαθίας. Όπως κάθε χρόνο, μετά το τέλος των συναντήσεων οι νέοι εξέδωσαν τα ψηφίσματά τους σε μια προσπάθεια να καταθέσουν τις σκέψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους.

Κυρίαρχο θέμα που απασχόλησε και προβλημάτισε τις εργασίες της 11ης Συνάντησης ήταν η αφαίρεση, από το υπουργείο Παιδείας, του κεφαλαίου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από την εξεταστέα ύλη της Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου. Μέσω ψηφίσματός τους οι νέοι απαίτησαν την επανένταξη του κεφαλαίου αυτού ως ένδειξη σεβασμού στα εκατοντάδες θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Αναλυτικά τα ψηφίσματα της 11ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ:

  • Απαιτούμε να επανενταχθεί στο βιβλίο της Γ΄ Λυκείου το κεφάλαιο που αναφέρεται στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
  • Καλούμε την ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει για τη δημιουργία πανεπιστημιακού τμήματος μελέτης του ποντιακού ελληνισμού (ιστορία, πολιτισμός, διάλεκτος).
  • Προωθούμε τη διοργάνωση ανοιχτών δωρεάν σεμιναρίων, ημερίδων και συνεδρίων για τη γνωριμία του κόσμου με την ιστορία του Πόντου από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα.
  • Απαιτούμε την αλλαγή του διοικητικού και νομικού καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά που δυστυχώς επί 50 συνεχή έτη διοικείται από μία οικογένεια και αποτελεί παγκόσμια πρωτιά οικογενειοκρατίας.
  • Προτείνουμε την εύρεση υποτροφιών για μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο για νέους επιστήμονες της Γενοκτονολογίας.
  • Συμπαραστεκόμαστε στον άμαχο πληθυσμό Χριστιανών και μη της Συρίας.
  • Δηλώνουμε τη συμπαράσταση μας στον αγώνα του λαού των Ασσυρίων και καλούμε το Ελληνικό Κοινοβούλιο να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ασσυρίων από το νεοτουρκικό και κεμαλικό καθεστώς, όπως έπραξε με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου το 1994, των Αρμενίων το 1996 και των Ελλήνων της Μ. Ασίας το 1998.
  • Διακηρύσσουμε την πίστη μας για την συνέχιση και την ολοκλήρωση των προσπαθειών για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας, καθώς και την ποινικοποίησή της, αλλά και τη διάθεση και την απόφασή μας για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.