2 Σεπτέμβριος 2015, 15:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Σεπτέμβριος 2015, 18:17

Αυτό είναι το πρόγραμμα της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας

  • Αυτό είναι το πρόγραμμα της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας
    Από την 1η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας, που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη (φωτ.: efxinospontos.org)

Περισσότεροι από 500 σύνεδροι και προσκεκλημένοι από διάφορες χώρες του πλανήτη, όπου δραστηριοποιούνται ποντιακές οργανώσεις, θα συμμετάσχουν στην τριήμερη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας, η οποία θα ανοίξει τις «πύλες» της στις 18:00 το απόγευμα της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο της HELEXPO «Ιωάννης Βελλίδης» (δείτε εδώ το πρόγραμμα).

Κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης, έως το μεσημέρι της Κυριακής οι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι επιστήμονες και ειδικοί σε διάφορους τομείς, θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την προώθηση και την ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, τη διατήρηση και τη διάδοση των ιδανικών και των αξιών της ορθοδοξίας και του ελληνισμού, καθώς και την ενίσχυση των πολύπλευρων σχέσεων της νεολαίας της διασποράς με την Ελλάδα.

Όλες οι συνεδριάσεις θα γίνουν στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο.

Το πρόγραμμα της Κυριακής, από τις 16:00 και μέχρι τις 21:00, περιλαμβάνει Φεστιβάλ Ποντιακού Ελληνισμού το οποίο θα διοργανωθεί στο κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ «PAOK Sport Arena». Το βράδυ οι νεολαίοι θα έχουν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν στην ελληνική βραδιά που θα διοργανωθεί στο Κτήμα Δέδα.

Μία ημέρα νωρίτερα, το βράδυ του Σαββάτου, από τις 21:00 έως τις 22:00 οι νεολαίοι της Συνδιάσκεψης θα έρθουν σε επαφή με τον κόσμο στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Οι ομιλίες
Πέντε θεματικές ενότητες περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου, πρώτη ημέρα της συνδιάσκεψης.

Στην πρώτη ενότητα, η οποία θα έχει τίτλο «Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα, η ποντιακή νεολαία και ο ρόλος της στο οικουμενικό περιβάλλον», ως ομιλητές έχουν προσκληθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, και ο πολυπράγμων ερευνητής Νίκος Λυγερός. Θα παρέμβουν οι εκπρόσωποι νεολαίας της Αυστραλίας και του Καζακστάν.

Η δεύτερη ενότητα θα έχει θέμα «Οι προοπτικές αναγνώρισης της τριάδας γενοκτονιών στον 21ο αιώνα και ο ρόλος της ποντιακής νεολαίας». Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής Κώστας Φωτιάδης και η ευρωβουλευτής της Κύπρου Ελένη Θεοχάρους. Παρεμβάσεις θα κάνουν οι εκπρόσωποι νεολαίας Ευρώπης και Αρμενίας.

Το θέμα της τρίτης ενότητας θα είναι «Η ελληνική παιδεία και ο ελληνικός πολιτισμός» με εισηγητές την καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Frederic Άννα Χατζηπαναγιωτίδη και τον καθηγητή Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ Παναγιώτη Διαμαντή. Θα παρέμβουν οι εκπρόσωποι των νεολαιών Ουκρανίας και Ελλάδας.

«Η ορθοδοξία και η ποντιακή νεολαία» θα είναι το θέμα της τέταρτης ενότητας, με ομιλητές εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον μητροπολίτη Δράμας Παύλο. Θα παρέμβουν οι εκπρόσωποι των νεολαιών της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Η πέμπτη ενότητα θα έχει θέμα «Η εθνική κρίση του ελληνισμού και η κρίση των αξιών». Ως ομιλητές έχουν προσκληθεί ο καθηγητής Φιλοσοφίας και συγγραφέας Χρήστος Γιανναράς και ο καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Δημήτρης Τσομώκος. Θα παρέμβουν οι εκπρόσωποι των νεολαιών Κύπρου και Ελλάδας. 

Οι ομάδες εργασίας
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συνδιάσκεψης είναι η συγκρότηση πέντε ομάδων εργασίας των εκατό ατόμων η καθεμία, επικεφαλής των οποίων θα τοποθετηθούν ως συντονιστές, προσωπικότητες από το χώρο του ποντιακού ελληνισμού.

Καθεμιά από τις ομάδες εργασίας θα αναζητήσει λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν στο ποντιακό κίνημα, καθώς και τρόπους συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων νεολαίας.

Τα συμπεράσματα θα παρουσιαστούν στην ολομέλεια της Συνδιάσκεψης, στις 11:00 της Κυριακής 4 Οκτωβρίου.

Ως συντονιστές έχουν προσκληθεί η Εύα Παπαδάτου, διευθύντρια γραφείου Ευρώπης της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, ο Άγγελος Ασλανίδης, πρώην συντονιστής του ΣΑΕ Περιφέρειας Ευρώπης, ο ιστορικός Βασίλης Μεϊχανετσίδης, ο πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Θεσσαλονίκης Γιάννης Καζάζης, ο εκπαιδευτικός Στάθης Ταξίδης, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Φόρουμ Χριστιανικών Εκκλησιών Πέτρος Βασιλειάδης, ο Παναγιώτης Κριμπάς, σύμβουλος της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, και ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τα θέματα της διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, Σάββας Αναστασιάδης.