1 Σεπτέμβριος 2015, 22:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Σεπτέμβριος 2015, 22:22

Στον αέρα η αξιολόγηση αλλά και η δόση 3 δις προς την Ελλάδα

  • Στον αέρα η αξιολόγηση αλλά και η δόση 3 δις προς την Ελλάδα
    Ο Πολ Τόμσεν

Την πρόβλεψη ότι οι εκλογές στη χώρα μας θα καθυστερήσουν την πραγματοποίηση της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος, σπρώχνοντας έτσι προς τα πίσω και την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που απομένουν από την πρώτη δόση του δανείου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), διατύπωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν. 

Σε ενημέρωση προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ ο  Τόμσεν εκτίμησε ότι οι κάλπες και ο χρόνος που αναμένεται να απαιτηθεί για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης θα οδηγήσουν πιθανότατα σε καθυστέρηση της αξιολόγησης από τους εκπροσώπους των δανειστών μας. Αυτό θα έχει τρεις άμεσες συνέπειες:

  • Το Δημόσιο όχι μόνο δεν θα εξοφλήσει περίπου 1 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών προς ιδιώτες ως τον Οκτώβριο, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά θα αναγκαστεί να δημιουργήσει και νέες τέτοιες οφειλές.
     
  • Θα μετατεθεί η έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία προϋποθέτει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
     
  • Θα παραμείνει στον «αέρα» η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς το Ταμείο ζητεί να διευθετηθεί προηγουμένως το θέμα του χρέους.

Πάντως, τα 1,5 δισ. ευρώ που καλείται να αποπληρώσει η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο προς το ΔΝΤ έχουν διασφαλιστεί, αλλά θα χρειαστούν 451.000.000 ευρώ για δόση προς το ΔΝΤ στις 13 Οκτωβρίου.