26 Ιούλιος 2013, 10:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:19

Ο Πούτιν για τους Xριστιανούς Μέσης Ανατολής

  • Πως ο Πούτιν έγινε ένα ισχυρό brand name

Ο Πούτιν για τους Xριστιανούς Μέσης Ανατολής

Τον κίνδυνο να χαθεί η χριστιανική παρουσία στη Συρία εξέφρασαν οι επικεφαλής 15 ορθοδόξων εκκλησιών που συνάντησαν το Ρώσο πρόεδρο.

Προκαθήμενοι και αρχιερείς 15 τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών συναντώνται και δειπνούν αυτή τη στιγμή με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο και θα παρακολουθήσουν αργότερα την πανηγυρική συναυλία για τα 1025 χρόνια του εκχριστιανισμού της Ρωσίας στην Κόκκινη Πλατεία.

Υποδεχόμενος τους προσκεκλημένους του ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε πρώτος το θέμα της παραβίασης των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων, μεταξύ των οποίων και των ορθοδόξων χριστιανών, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να στρέψει την προσοχή της στο θέμα.

«Με ανησυχία και πόνο θα σημειώσω ότι σε πολλές περιοχές του κόσμου, ειδικά στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική, πολλαπλασιάζονται οι θρησκευτικές εντάσεις, παραβιάζονται τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων, μεταξύ των οποίων και των χριστιανών, συμπεριλαμβανομένων των ορθοδόξων», σημείωσε ο κ. Πούτιν, προσθέτοντας ότι στην εποχή μας χρειάζονται παγκοσμίως προσπάθειες, που θα έχουν ως στόχο την αποτροπή «των διαπολιτισμικών συγκρούσεων, που απειλούν με σοβαρότατες συνέπειες».

Στο ίδιο θέμα επανήλθε στην αντιφώνησή του ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος λέγοντας ότι «εξαιτίας των συγκρούσεων, που λαμβάνουν χώρα και ιδιαιτέρως εξαιτίας της τραγωδίας, που εξελίσσεται στη Συρία, υπάρχει η τρομακτική προοπτική να χάσουμε τη χριστιανική παρουσία στη χώρα αυτή» και αυτό θα αποτελέσει «μια πολιτισμική καταστροφή, καθώς οι ρίζες μας βρίσκονται εκεί, από εκεί προέρχεται η πίστη μας, εκεί είναι τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία, εκπρόσωποι των οποίων βρίσκονται σήμερα εδώ».

Όπως είπε ο πατριάρχης Κύριλλος, οι ορθόδοξοι αρχιερείς υιοθέτησαν και συνυπέγραψαν σχετική δήλωση, με την οποία εκφράζουν τη βαθύτατη ανησυχία τους για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή.

Πρώτος από την πλευρά των προσκεκλημένων μίλησε ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’, ο οποίος κάλεσε τον Β. Πούτιν προσωπικά να μην ξεχνά την ευρύτερη περιοχή και να συμβάλει στην ειρήνευσή της.

Παρόντες στη συνάντηση στο Κρεμλίνο ήταν, εκτός του Θεοδώρου Β’, ο Ιερουσαλήμ Θεόφιλος Γ’, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, καθώς και οι προκαθήμενοι των ορθοδόξων Εκκλησιών Βουλγαρίας Νεόφυτος, Γεωργίας Ηλίας Β’, Σερβίας Ειρηναίος, επίσκοποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδας κ.λπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ