31 Αύγουστος 2015, 20:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Αύγουστος 2015, 18:34

Το Ισλαμικό Κράτος κόβει το δικό του νόμισμα (φωτο-βίντεο)

  • Το Ισλαμικό Κράτος κόβει το δικό του νόμισμα (φωτο-βίντεο)

Με ένα βίντεο διάρκειας 60 λεπτών, το οποίο διανθίζεται με σκηνές από χολιγουντιανές πολεμικές ταινίες, το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι κόβει το δικό το νόμισμα προκειμένου «να σπάσει την σκλαβιά του καπιταλισμού».

Στο προπαγανδιστικό βίντεο, που παραποιεί και την ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας, βλέπουμε την τήξη και την κοπή χρυσών, ασημένιων και χάλκινων νομισμάτων – και όχι χαρτονομισμάτων, προκειμένου να μην χάνεται η αξία του χρήματος. Μάλιστα, το χρυσό νόμισμα είναι 21 καρατίων, ζυγίζει 4,29 γραμμάτια και το κόστος του ανέρχεται στα 139 δολάρια.

Τον Ιούνιο του 2014 το Ισλαμικό Κράτος είχε αδειάσει την κεντρική τράπεζα της Μοσούλης. Πιστεύεται ότι είχαν πάρει 351,55 εκατ. ευρώ σε μετρητά και χρυσό.

Ένα από τα νομίσματα στη μία όψη του έχει στάχυα που τα φυσά ο άνεμος, τα οποία, σύμφωνα με τους τζιχαντιστές, συμβολίζουν τη μέριμνά τους για το λαό. Ένα άλλο, μικρότερης μάλλον αξίας, φέρει τον αριθμό 5 γραμμένο στα αραβικά και έναν παγκόσμιο χάρτη.

Παρόλα αυτά το νόμισμα του Ισλαμικού Κράτους θα χρησιμοποιείται μόνο στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών. Για τις συναλλαγές στη Δύση, αλλά και για την πληρωμή των μαχητών, θα χρησιμοποιείται το αμερικανικό δολάριο το οποίο προσφέρει εγγυημένη συναλλαγματική σταθερότητα.

Gallery