31 Αύγουστος 2015, 19:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Σεπτέμβριος 2015, 11:03

Ο εορτασμός της Παναγίας Σουμελά στις Αχαρνές – Ρεπορτάζ, βίντεο, φωτο

  • Ο εορτασμός της Παναγίας Σουμελά στις Αχαρνές – Ρεπορτάζ, βίντεο, φωτο
  • Οι Παναγίες του Πόντου από το Σύλλογο Ποντίων Σταυρούπολης – Αφιέρωμα
  • Ο εορτασμός της Παναγίας Σουμελά στις Αχαρνές – Ρεπορτάζ, βίντεο, φωτο
  • Ο εορτασμός της Παναγίας Σουμελά στις Αχαρνές – Ρεπορτάζ, βίντεο, φωτο

Ολοκληρώνεται σήμερα με ένα ποντιακό γλέντι, και... καπετάνιο τον Δημήτρη Καρασαββίδη, το 10ήμερο πανηγύρι για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που ξεκίνησε στις 21 Αυγούστου. Ο θρησκευτικός εορτασμός κορυφώθηκε στις 28 Αυγούστου, ημέρα της Παναγίας με το παλαιό ημερολόγιο, όταν πλήθος πιστών αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, των ενόπλων δυνάμεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης παρέστησαν στις εκδηλώσεις στο ναό των Αχαρνών και έξω από αυτόν.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρα, ξεκίνησε η περιφορά της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου.

Δίπλα στην εικόνα της Παναγίας Σουμελά, αλλά και στην περιφορά της, υπήρχε άγημα Ποντίων, ενδεδυμένων με την αντάρτικη φορεσιά του Πόντου, αλλά και άγημα από την Αεροπορία.

Στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας είπε μεταξύ άλλων: «Η Παναγία να προστατεύει το γένος μας. Να είναι σε κάθε βήμα του, και στις δύσκολες στιγμές τις οποίες περνάμε, να φροντίσει να προστατεύσει και τον καθένα από εμάς αλλά και το έθνος μας». Με τη σειρά του, εκπρόσωπος του εφημέριου του ναού πάτερ Γρηγόριου, ευχαρίστησε το Δήμο Αχαρνών που ήταν για μια ακόμα φορά αρωγός στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.

Παρών στον εορτασμό ήταν και ο ποντιακής καταγωγής βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τ. υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαία συνεισφορά του ποντιακού ελληνισμού στην κοινωνική, πνευματική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, παρόλο που πέρασε χρόνια δοκιμασίας. «Απόδειξη του πυρακτωμένου πείσματος που διαθέτει ο ποντιακός ελληνισμός, της υψηλής εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης που τον εμπνέει και τον διακατέχει» είναι η παρουσία του στην κοινωνική ζωή και η διαφύλαξη ηθών και εθίμων, είπε ο Π. Κουρουμπλής.

Την Περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε η περιφερειακή σύμβουλος Ιωάννα Τσούπρα, υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας, που ευχήθηκε σε όλους «χρόνια πολλά και η Παναγία κοντά μας».

Ακολούθησε μεγάλο ποντιακό γλέντι με τον Δημήτρη Καρασαββίδη και το συγκρότημα «Απόγονοι του Πόντου» μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Είχε προηγηθεί η εμφάνιση της Ευξείνου Λέσχης Αχαρνών και Αττικής «Ο καπετάν Ευκλείδης» που χόρεψε παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς αφού τους συνόδευε καταιγισμός πυροτεχνημάτων, και ακολούθησε ο Σύλλογος Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης».

Δ. Καρασσαβίδης: «Εύχομαι σε αυτό το γλυκύτατο όνομα, Δέσποινα, Μαρία, Παναγιώτα, Παναγιώτης, ό,τι καλύτερο. Η Παναγία να σκεπάζει όλους αυτούς με το χέρι Της, να δίνει την ευλογία Της, να μας έχει κι εμάς καλά και να χαιρόμαστε αυτούς που γιορτάζουν».

Με αυγουστιάτικο ολόγιομο φεγγάρι έγιναν οι εκδηλώσεις το Σάββατο. Ξεκίνησαν με έντεχνο και ροκ από τη Μαρία Τσιτιρίδη (κιθάρα) και τη Μαρία Πεΐδου (τραγούδι), συνεχίστηκαν με το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού, και μετά η σκυτάλη πέρασε στο συγκρότημα «Απόγονοι του Πόντου», και στους αδελφούς Γιώργο και Μπάμπη Τσιλικίδη (τραγούδι και λύρα).

Η κυριακάτικη γιορτή είχε πρωταγωνιστές νέους καλλιτέχνες. Το πρόγραμμα άνοιξε ο Θοδωρής Καρακασίδης στη λύρα και το τραγούδι. Ακολούθησε ο Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης στο τραγούδι και Χρήστος Γυριχίδης στη λύρα. Η βραδιά έκλεισε με τον Βασίλη Σεμερτζίδη στη λύρα και το τραγούδι (φωτο).

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Gallery
Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ21
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
2015