1 Σεπτέμβριος 2015, 09:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Αύγουστος 2015, 18:38

Εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη για την 60ή επέτειο των Σεπτεμβριανών

  • Εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη για την 60ή επέτειο των Σεπτεμβριανών
    Φωτογραφία από κρατική τουρκική πηγή, χαρακτηριστική του μεγέθους της καταστροφής στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: ΟΙΟΜΚΩ)

Η 6η Σεπτεμβρίου 1955 θα μείνει στην ιστορία ως η τουρκική εκδοχή της «νύχτας των Κρυστάλλων». Το πογκρόμ των Τούρκων κατά της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης αλλά και των άλλων μειονοτήτων ολοκληρώνεται σε εννέα ώρες. Σε αυτό το διάστημα καταστράφηκαν ολοσχερώς 1.004 σπίτια και λεηλατήθηκαν 4.348 καταστήματα. Πολλά σπίτια υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές ενώ στο στόχαστρο βρέθηκαν σχολεία, κλινικές, εργοστάσια, εκκλησίες.

Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά της Κωνσταντινούπολης, και εκτός από τις εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών πραγματοποιεί εκδήλωση και στην Πόλη.

«Δεν ξεχνούμε! 60 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που συνδιοργανώνεται με την πλατφόρμα DurDe.

Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015 στις 17:30 στο εστιατόριο Cezayir, στην πλατεία Γαλατασαράι στο Πέρα, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Μουτεβελλή Η φρικτή νύχτα. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με συντονίστρια την Γκοντζά Σαχίν από την πλατφόρμα DurDe και ομιλητές τον καθηγητή Νίκο Ουζούνογλου της ΟΙΟΜΚΩ, τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ριντβάν Ακάρ και τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου Σαμίμ Ακγκιουνούλ.