31 Αύγουστος 2015, 15:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούλιος 2016, 12:17

Οι 5οι Αγώνες Παραδοσιακής Πάλης στην Τεκιά της Αμισού (φωτο)

  • Βίντεο από το παραδοσιακό άθλημα που έχει φίλους σε όλη την Τουρκία

Οι αγώνες παραδοσιακής πάλης, στους οποίους οι παλαιστές παλεύουν με ειδικά κατασκευασμένο δερμάτινο παντελόνι, ενώ έχουν αλείψει ολόκληρο το σώμα τους με λάδι έχουν μεγάλη ιστορία και φθάνουν μέχρι την αρχαιότητα. Πρόκειται για μια μορφή της κλασσικής ελευθέρας πάλης.

Στην περιοχή του Πόντου, κατά παράδοση, οι αγώνες αυτοί διεξάγονταν στη διάρκεια και ως μέρος των θρησκευτικών πανηγύρεων, υπό τον έλεγχο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, η οποία καθόριζε τα χρηματικά έπαθλα και την ελλανόδικο επιτροπή.

Σε τέτοιους αγώνες είχαν παράδοση οι κάτοικοι των περιοχών της Ευδοκιάδας (Τοκάτης), Έρπαας, Λαοδίκειας (Λαντίκ), Αμισού κ.ά. Η παράδοση αυτή συνεχίστηκε και μετά την αποχώρηση των Ελλήνων, το 1923, από τους εναπομείναντες μουσουλμάνους κατοίκους των περιοχών αυτών, οι οποίες έδωσαν και πολλούς πρωταθλητές Τουρκίας, ακόμα και ολυμπιονίκες.


(φωτ.:http://www.gazetenizolsun.com/)

Οι αγώνες αυτοί αναβίωσαν φέτος για 5η φορά, με διοργανωτή τον Δήμο Τεκέκιοϊ, την Τεκιά των Ελλήνων. Στους αγώνες συμμετείχαν 700 παλαιστές διαφόρων κατηγοριών, ενώ νικητής αρχιπαλαιστής ή αρχιπεχλιβάνος στα τουρκικά, αναδείχθηκε ο Αμπντουλάχ Γκιουνγκιόρ.


(φωτ.:http://www.gazetenizolsun.com/)

Στους αγώνες συμμετείχαν εκτός από τον δήμαρχο, ο νομάρχης Αμισού, βουλευτές και αθλητές της εθνικής ομάδας πάλης της Τουρκίας.