30 Αύγουστος 2015, 12:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Αύγουστος 2015, 12:28

Σάντρα Τσιλιγκιρίδου: «Εγώ είμαι Πόντια. Νιώθω τον πόνο των προσφύγων»

  • Σάντρα Τσιλιγκιρίδου: «Εγώ είμαι Πόντια. Νιώθω τον πόνο των προσφύγων»

Ρίγη συγκίνησης από την πράξη ζευγαριού Ελλήνων, της Σάντρας Τσιλιγκερίδου και του Δημήτρη Δελλή, που την περασμένη Πέμπτη έσωσαν με το σκάφος τους από βέβαιο θάνατο μετανάστη από τη Συρία ο οποίος βρισκόταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση στο Αιγαίο.

Ο άτυχος άνδρας χαροπάλευε επί 13 ώρες και όπως ανέφερε η Σάντρα Τσιλιγκερίδου στο MEGA, στην αρχή νόμιζαν ότι πρόκειται για δύτη, τον οποίο προσπέρασαν για να μην τραυματίσουν. Στη συνέχεια όμως διαπίστωσαν ότι ο άνθρωπος ήταν μετανάστης. Τον περισυνέλεξαν για να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες και ειδοποίησαν  αμέσως το Λιμενικό.

Και συνέχισε στην αφήγηση των δραματικών εκείνων στιγμών: «Τον πιάσαμε και τον ανεβάσαμε στο σκάφος. Εγώ έκλαιγα συνέχεια. Με λυγμούς. Τον σκεπάσαμε με τις πετσέτες μας. Σε κάποια στιγμή μου λέει "γιατί κλαις;". "Για εσένα", του είπα. Είμαι Πόντια, μέσα στο dna μου έχω τον πόνο των προσφύγων. Ο διωγμός που έζησαν οι Πόντιοι είναι κάτι αντίστοιχο. Ήρθα στη θέση του. Ένιωσα το πώς νιώθει αυτός ο άνθρωπος».

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Όπως εξήγησε το ζευγάρι, στο σκάφος ήταν μαζί με τα παιδιά του και ένα ακόμα φιλικό ζεύγος. «Τα παιδιά μας ένιωσαν πολύ περήφανα γι’ αυτό που κάναμε», τόνισε η Σάντρα με ικανοποίηση ενώ σχολιάζοντας την φωτογραφία που ανέβασε στον λογαριασμό της στο Facebook είπε: «Τον αγκάλιασα γιατί έτρεμε. Είχε υποθερμία. Είχε χάσει την επαφή με το περιβάλλον». Σε εκείνο το σημείο ο Δημήτρης Δελλής (που είναι παθολόγος στο επάγγελμα) συμπλήρωσε: «Αν έμενε 2-3 ώρες ακόμα στο νερό θα είχε πεθάνει. Είχε χάσει πλέον τον προσανατολισμό του».

Η Σάντρα Τσιλιγκιρίδου κατέληξε στις δηλώσεις της λέγοντας για την πράξη του ζευγαριού: «Στις εποχές που ζούμε, που ο ένας τρώει τις σάρκες του άλλου, να περάσουμε ένα μήνυμα ανθρωπιάς και αισιοδοξίας».

Νωρίτερα στον λογαριασμό της στο Facebook είχε γράψει για την συγκλονιστική φωτογραφία που ανέβασε, αγκαλιά με τον διασωθέντα.

Ο Μοχάμεντ, όπως ονομάζεται ο άνδρας, είχε ξεκινήσει από την Τουρκία στις 5 τα ξημερώματα, με προορισμό την Κω. Μαζί με άλλους 39 συνανθρώπους του από τη Συρία επέβαινε σε μια βάρκα, όταν το ένα κουπί έφυγε από τη θέση του λόγω κακοκαιρίας και έπεσε στο νερό. Ο Μοχάμεντ βούτηξε στη θάλασσα για να το πιάσει. Τα θαλάσσια ρεύματα τον παρέσυραν και τον απομάκρυναν από τη βάρκα. Οι υπόλοιποι 39 έφτασαν κατά τις 12 το μεσημέρι στην Κω, ενώ εκείνος θεωρούνταν νεκρός. Το Λιμενικό τον αναζητούσε επί πέντε ώρες μάταια... Τελικά σώθηκε από την Σάντρα Τσιλιγκιρίδου και τον Δημήτρη Δελλή.