30 Αύγουστος 2015, 11:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Αύγουστος 2015, 11:26

Προς πάγωμα της δόσης του Αυγούστου για τα στεγαστικά

  • Προς πάγωμα της δόσης του Αυγούστου για τα στεγαστικά
    Από την έκθεση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στο Σύνταγμα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)

Το «πάγωμα» των δόσεων Αυγούστου για τους δανειολήπτες στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων καθώς και δανείων προς μικρές επιχειρήσεις, συζητείται στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών ενώ ήδη έχει αποφασιστεί από κάποιες τράπεζες που θα προχωρήσουν άμεσα στις σχετικές ανακοινώσεις.

Ορισμένες τράπεζες έχουν στείλει επιστολές στους δανειολήπτες τους με τις οποίες τους ενημερώνουν ότι η δόση του Αυγούστου «παγώνει», που σημαίνει ότι εάν δεν πληρωθεί δεν θεωρείται ληξιπρόθεσμη και η πληρωμή της θα μεταφέρεται σε επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών εντοπίζεται στα καταναλωτικά και στα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες όπου τα ποσοστά των επισφαλειών ξεπερνούν το ήμισυ των συνολικών δανείων που έχουν δοθεί στην κατηγορία τους.

Η εφαρμογή της λεγόμενης μεθόδου freeze bucket με την οποία θα παρακαμφθεί ουσιαστικά μία δόση δανείου θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μιμούμενη ανάλογη πρακτική που είχαν ακολουθήσει οι τράπεζες στην Κύπρο μετά την επιβολή των εκεί capital controls.

Στο πλαίσιο αυτό, για τις δόσεις δανείων στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, καθώς και για τις δόσεις δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα υπολογιστούν καθόλου τόκοι υπερημερίας και επιπλέον το οφειλόμενο ποσό της δόσης δεν θα επαυξήσει στο διπλάσιο την οφειλή του επόμενου μήνα. Το ποσό της δόσης που θα παραληφθεί θα επιμεριστεί αναλογικά στον υπολειπόμενο χρόνο διάρκειας του δανείου.