30 Αύγουστος 2015, 19:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Αύγουστος 2015, 15:06

Αναπαλαιώθηκε το αρχοντικό κονάκι της Χάρσερας, στην Αργυρούπολη του Πόντου (φωτο-βίντεο)

  • Αναπαλαιώθηκε το αρχοντικό κονάκι της Χάρσερας, στην Αργυρούπολη του Πόντου (φωτο-βίντεο)

Το αρχοντικό κονάκι της Χάρσερας, το κονάκι του Γεσίλντερε, όπως το αποκαλούν οι Τούρκοι, αναπαλαιώθηκε με σεβασμό στην αρχιτεκτονική του καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του ρυθμού των οικοδομημάτων της περιοχής.

Το έργο εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο ανάδειξης των μνημείων του νομού, τα περισσότερα από τα οποία είναι εκκλησίες, τοξωτά γεφύρια, σπίτια και οικισμοί των παλαιών Ελλήνων, κατοίκων της περιοχής.

Η Χάρσερα ήταν ένα από τα ελληνικά χωριά της Αργυρούπολης, κοντά στην Ίμερα κι είχε παράδοση στη λαϊκή αρχιτεκτονική, με πελεκητές πέτρες. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι το αρχοντικό κονάκι, του οποίου δεν είναι ακριβώς γνωστή η παλαιά χρήση. Το πιο πιθανό είναι να λειτουργούσε εκεί το σχολείο του χωριού, την εποχή των Ελλήνων.

Η αναπαλαίωση έγινε με ευθύνη της νομαρχίας Αργυρούπολης και ο γενικός γραμματέας της, Εκρέμ Άκντογαν, δήλωσε ότι το έργο έγινε με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Ανάπτυξης του Τουρισμού στον Ανατολικό Πόντο, προκειμένου να στηριχθεί και να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση στην περιοχή.

Το αρχοντικό της Χάρσερας καλύπτει εμβαδόν 645 τ.μ. σε έκταση 1.743 τ.μ.. Είναι τριώροφο και η αναπαλαίωσή του στοίχισε μισό εκατομμύριο λίρες Τουρκίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Εκρέμ Άκντογαν, το αρχοντικό βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία, σε απόσταση 10 χλμ από την πόλη και κοντά στο μοναστήρι της Ίμερας, στο παρχάρι Τζαμί Μπογαζί και στην αλπική λίμνη Τσακίργκιολ, τα οποία όλα αποτελούν τουριστικό προορισμό. 

Το αρχοντικό της Χάρσερας ενοικιάστηκε από τη νομαρχία σε ιδιώτη για τρία χρόνια και αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα.

Η Χάρσερα, αποτελεί ιστορική κωμόπολη της Χαλδίας που βρισκόταν στις όχθες του Κάνη κοντά στην Αργυρούπολη. Μετά την οθωμανική κατοχή μερικοί από τους κατοίκους της Χάρσερας ασπάστηκαν φαινομενικά τον ισλαμισμό και συμβιούσαν με τους χριστιανούς κατοίκους ως κρυπτοχριστιανοί. Σταδιακά, οι κρυπτοχριστιανοί που ήταν περισσότεροι από τους χριστιανούς, ασπάστηκαν το Ισλάμ. Στις αρχές του 20ου αιώνα, η Χάρσερα είχε 350 οικογένειες, που κατοικούσαν σε δέκα συνοικίες.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της Χάρσερας μετά την ανταλλαγή εγκαταστάθηκαν στην Αγροσυκιά Πέλλας και ορισμένοι στην πόλη της Αριδαίας και το Μεγαπλάτανο Αλμωπίας, στη Νάουσα, το Νεοχωρόπουλο και το Αγγελοχώρι Ημαθίας, το Τσοτύλι κ.ά.