30 Αύγουστος 2015, 13:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Αύγουστος 2015, 12:47

Μνήμες προσφυγιάς από τους Μικρασιάτες Καβάλας

  • Μνήμες προσφυγιάς από τους Μικρασιάτες Καβάλας

Η παράσταση «Προσφυγιά» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» στο Φρούριο της πόλης, που έγινε πριν από λίγες ημέρες, ξύπνησε πράγματι πολλές μνήμες στους θεατές προκαλώντας τους ρίγη συγκίνησης. Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση από κοντά έκαναν λόγο για μια βουτιά στην ιστορία που στόχο είχε να θυμίσει σε όλους πως η Καβάλα είναι μια κατεξοχήν προσφυγική πόλη, η οποία έχει γίνει φιλόξενη γη για χιλιάδες πρόσφυγες τις αλησμόνητης πατρίδας. 

Σ' ένα σκηνικό που θύμιζε χώρο διασκέδασης παλιάς εποχής, με περισσότερα από 50 άτομα επί σκηνής και με ζωντανή ορχήστρα, η «Προσφυγιά» ήρθε να μιλήσει για τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν βίαια από τη γενέτειρα γη.

Στην παράσταση συναντήθηκαν ο λόγος, με τη μορφή της προσφυγικής μαρτυρίας και η μικρασιάτικη μουσική παράδοση. Από τη μια το Θεατρικό Αναλόγιο, με αληθινές ιστορίες ζωής των προσφύγων της περιοχής τις οποίες παρουσίασαν μέλη του Συλλόγου, και από την άλλη η μουσική και το τραγούδι, που ανακάλεσαν μνήμες από τις παλιές μικρασιάτικες πατρίδες και από τη νέα ζωή που άνθισε στα χωριά και στους συνοικισμούς των προσφύγων Καβάλας.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και η χορωδία του Συλλόγου με τραγούδια παραδοσιακά και αστικά, και το μουσικό σχήμα παραδοσιακής μουσικής «Εμπειροτέχνες».